Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör (2018.február 22.) - Segítettből segítő

 

Két év és harminchat nap a kórházban

Martonoson két olyan család él, ahol a lánygyermeknél agydaganatot diagnosztizáltak, amit műtéti úton eltávolítottak: Plavsin Panna most öt, Dávid Kitti pedig tizenkét éves. A betegség pszichikailag és anyagilag is rendkívül súlyosan érintette a családot, külső segítséget pedig elsőként File Erzsébettől kaptak. Neki köszönhetően tudósított mindkét esetről annak idején a Családi Kör. A lányok azóta már jól vannak, Erzsikét pedig ünnepekkor, például névnapján vagy karácsonykor mindig felköszöntik, hálásak azért, amit értük tett.

A nyugdíjügy egyre forróbb krumpli.

A Függetlenség Nyugdíjas Szakszervezet a hónap elején több ellenzéki parlamenti párttal és a független képviselők klubjával tartott megbeszélést az „ideiglenes” nyugdíjcsökkentési törvény tarthatatlanságáról és alkotmányellenességéről. – Takács Magda írása.

Kirándulás razzia idején.

Addig sohasem látott feszültséget tapasztaltam a családunkban, s ráadásul édesapámnak rejtegetnie kellett az egyik mestert, Nikolát, aki kommunista-bolsevik volt, és ezért kereste a csendőrség. Apám bújtatta el kint a szálláson.

Megvalósult egy felsőhegyi fiatalember álma.

Gyakran előfordult, hogy szélben, esőben hordtam szét az árut Zentára is a vásárlóknak. Maga a csomagolás komoly előkészületeket igényelt. A hátizsákba helyezett árunak sértetlenül kell a vásárlóhoz érkeznie, attól függetlenül, hogy két vagy négy keréken szállítom-e. – Farkas Mónika Ősz Szabó Norberttel beszélgetett.

Egy pár, egy szenvedély.

Kenyeres Beatrix és Kanyó Dániel másfél éve elválaszthatatlanok, és azt állítják, hogy teljes mértékben a véletlennek köszönhetően találtak egymásra, holott mindketten magyarkanizsaiak, és közös szenvedélyük a fotózás, emiatt nagyon könnyen inspirálják és segítik egymást. – Pósa Tamara interjúja.

Kilencévesen már kötőféket kötött.

Vajdaságban ma már nem sok kisiparos készít köteleket. A csantavéri Szvetecska Nándor és lánya, Marietta egyike a kivételeknek. Számukra fontos, hogy minőségi árut készítsenek, a hagyományokat megtartva korszerűsítsék a vállalkozást. – Tóth Imre riportja.

A HÓNAP KÖNYVE: Vajdmagyar irodalmi kalauz ifjú kalandoroknak – új rovatunkban Barlog Károly írását olvashatják.

Mesefesztivál a Népkörben.

Raffai Judit: A vajdasági magyaroknak nagyon sok meséje van, körülbelül kilencszáz jelent meg kötetekben, de amire nagyon büszkék vagyunk, az a mesemondás: az a világ, amelyben a parasztemberek elmondták ezeket a történeteket, és mindenféle technikai segítség nélkül órákra lekötötték a közönség figyelmét.

Félőlények.

Minden bizonnyal nem véletlenül kódolt ez a rendőröktől való félelem a vajdasági magyar emberekben, komoly okai és előzményei vannak ennek a jelenségnek. Ha rendőrt lát az ember, akkor azonnal elkezdi ellenőrzi saját magát, betartott-e minden előírást, nehogy a rend éber őrei rajtakapják valamilyen szabálytalanságon, s ezért pénzbírságot szabjanak ki rá. Aki a rendőrrel vitatkozik, az a hatalmat kritizálja, kérdőjelezi meg. Ehhez pedig nem kis bátorságra van szükség. – Tőke János vezércikke.

OKTATÁS: A farsang és a böjtje – Beretka Ferenc jegyzete.

KÖZÉLET: Mikor válik a „pálfordulás” pragmatikus politikai céllá? – Balla Lajos évtizedekkel korábbi és mostani gondolatokat tett egymás mellé.

MÚLTIDÉZŐ: A genfi diáklázongások következményei.

FESZTIVITRÁZS: Álomesküvő buktatók nélkül.

IRODALOM: Turbucz Péter Vendégségben Erzsébetlakon, Felsőhegyen, Topolyán, Bajsán.

ÖTLETSAROK: Mehet a földbe a borsó, a répa, a spenót, a hagyma.

TÁRCA: Szennyezett a környezet?– Nagy Nándor jegyzete.

GYÖKEREK ÉS SZÁRNYAK: Termeljünk endorfint! – Gara Kata írása.

KÉPHISTÓRIÁK: A hétköznapokba befurakodott csodák – Szabó Palócz Attila cikke.

SAJTÓTÖRTÉNETI FELJEGYZÉSEK: Senki sem látott a hihetetlen dolgok mélységeibe (4.).

HOROGRA AKADVA: Tavat, uram, ha folyód nincsen! – Huzsvár József cikke.

SPORT: A magyar Elisabeth – Németh János írása a magyar lányról, akin a fél világ nevetett

NEM A GÓLYA HOZZA: Mikor és miről meséljünk a gyermeknek?

AZ ORVOS VÁLASZOL: Meddig cumizzon a gyerek?

KONYHA: Kézműves burger.

Ezen kívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku ezúttal gyerekeknek is (!), gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör február22-én megjelenő számának borítóján Vass Szabolcs Haladó Szerbia – Simulacrum című alkotása látható.