Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2018. október 11.

 

Túl a gyermekhéten, a kutatók éjszakáján, a csantavéri kiskönyvtár megnyitásán, vagy a szenttamási utcai röplabda tornán a Jó Pajtás ezen a héten Tiszakálmánfalván járt. A hatodikosokat faggattuk iskolai és iskolán túli életükről, miközben kiderült, hogy az osztályt alkotó hat tanuló nem igazán tart a rájuk váró feladatoktól, magabiztos, és elsősorban gondtalan diák szeretne lenni.

Kik lakják Vajdaságot? Szűkebb hazánk lakosságának nemzetiségi összetétele igencsak változik, épp ezért a rendelkezésre álló adatok alapján kíséreltük meg feltérképezni, hogyan is alakul napjainkban a kép, mely nemzetek tűntek el, illetve erősödtek meg, mit jelent a nemzeti kisebbség fogalma, egyáltalán mit jelent kisebbséghez tartozni.

Húsz éves a Google internetes kereső. Valóban családtagja lett a növekvő nemzedéknek is?

Benedek Elek 105 éve találkozott Egyházaskéren (Verbicán) Borbély Mihállyal. Az írástudatlan juhász, annál nagyobb mesemondó mivel ajándékozta meg az utókort a mesegyűjtőnek köszönhetően?

Több tízmillió ember halálát okozta a pestis, a fekete halál. Noha vidékeinken háromszáz évvel ezelőtt jegyeztek utoljára országos járványt, a betegség még most is felütheti fejét. Múltidéző rovatunkban kivételesen a betegségek pusztításával foglalkozunk.

A menő fejek közül ezúttal három olyan sikeres énekesnőt mutatunk be, akik a volt Jugoszlávia térségéből származtak el, karriert azonban nyugaton csináltak maguknak.

Eheti számunkban arra is kíváncsian kerestük a választ, hogy kiszámítható-e, mekkorát növünk kamaszkorunkban, miért pirulunk el, tudunk-e ajándékozni, miért vagyunk lusták, vagy éppen: mit „látnak” a drónok. Mindeközben várjuk a jelentkezéseket a Szűcs Imréről elnevezett 8. gyermekvers- és prózamondó versenyünkre, valamint a 43. sakktornánkra. Mindkét versenyt november elején tartjuk meg.

 

Nagy Magdolna szerkesztő