Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2019. szeptember 5.

 

Bízunk benne, hogy még mindig vannak olyan iskolások, akiknek az írott szó láttán nem futkározik a hideg a hátán, akik szívesen vesznek kézbe könyvet, újságot. Itt vagyunk tehát ismét, a régi és új olvasóknak jó barátságot kínálunk, és reméljük, kapcsolatunk tartós lesz – ezekkel a gondolatokkal indult útjára a 73. évfolyamában járó Jó Pajtás az új tanévben.

Néhány főbb témát ajánlunk figyelmükbe:

* Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben első ízben szerveztek szavaló- és drámatábort. Húsz tanuló vehetett részt, akik megosztották velünk élményeiket.

* Dobó Ármin, a szabadkai Jovan Mikić iskola növendéke júniusban fejezte a hatodik osztályt. Még csak a hatodikat, de annyi mindent mutatott már fel, annyi díja van, hogy felsorolni is nehéz. Legyen az sport, matematika, fizika, informatika vagy akár nyelvtan. Sikereit összefoglalva remélni szeretnénk, hogy a jó példa ragadós.

* Bekukkantottunk a harmincegyedik alkalommal megrendezett Szép Szó Táborba, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett, próza- és versmondással, valamint beszédtechnikai felkészítéssel foglalkozó táborba, és a bácskossuthfalvi Nyári Táborokba is, ahol soha nem voltak egyideűleg ennyien, mint idén. Rendkívüli volt a Coder Club topolyai ötödik nyári tábora is, mely alkalmat nyújtott a táborozóknak, hogy a programozás mellett több más informatikai tevékenységet is kipróbálhassanak, például a 3D nyomtatót. Néhány további témánk:

*Mindenki lehet űrkutató, csak egy PC kell hozzá és a Kerbal Space program

* Léteztek-e kalóz nők, s ha igen, miben különböztek férfi társaiktól?

* Vajon átfúrható-e a Föld, s ha igen, mit találhatunk odalenn?

* Vannak-e még eloszlatlan tévhitek Szent István napjával kapcsolatban?

* Mit mondott a Jó Pajtásnak ByeAlex Adán?

* Hogyan kezdjük zölden a tanévet? Az általános iskolások lapja, a Jó Pajtás változatlan áron jelenik meg a tanévben, előfizethető fél vagy egy tanévre, és a tanintézményekben szerezhető be, akárcsak „kistestvére”, a Mézeskalács.

Nagy Magdolna szerkesztő