Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020.november 12.

Elfogyunk (?)

A becslések szerint már mindössze 120 és 180 ezer közé tehető az életvitelszerűen Vajdaságban élő magyarok száma. Erről Gábrity Molnár Irén szociológus, egyetemi tanár beszélt a közelmúltban a VM4K által szervezett online kisebbségi kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a nemzetrész jelenlegi állapotáról tanácskoztak a résztvevők. A szakemberrel az okokról és a népességfogyás megállításának lehetséges módjairól Tóth Imre beszélgetett.

Játék a számokkal

A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi felmérése szerint Szerbiában az év végéig akár 140–160 ezer munkahely is megszűnhet. Ennek elsődleges oka – sajnos – a világjárvány gazdaságra gyakorolt hatása. Ez alól Szerbia sem kivétel annak ellenére, hogy a hivatalos szervek, elsősorban a vezető politikusok nyilatkozatai szerint nálunk ezen a téren nincsen különösebb probléma. Both Mihály jegyzete.

Egyetlen kívánság

Talán a legszomorúbb hét áll mögöttem, amióta írom és szerkesztem ezt a lapot. Elveszettünk egy fiatal életet. Egy okos, tehetséges és életrevaló fiút, akinél tavaly leukémiát diagnosztizáltak. A magyarkanizsai 15 éves Juhász Denisz naplóját én kezeltem a Családi Kör hasábjain az utóbbi hetekben. Már előzőleg is olvastam a Szabad Magyar Szó oldalain arról, hogy gyűjtést szerveztek a fiú gyógykezeléséért, de a történetét igazából csak akkor ismertem meg, amikor hozzám került a naplója. Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

Kisebbség és ellenzék

Van egy Shaip Kamberi nevű jogvégzett szerbiai állampolgár, aki Bujanovac község elnöke, újságíró, a Szerbiai Parlament (hivatalosan: Szerbia Köztársaság Népképviselőháza) tagja. A Preševóban székelő Demokratikus Akció Pártja jelölte a belgrádi Tisztelt Házba, ahová a Preševo-völgyként ismert térség szavazópolgárai meg is választották. Ez az albán nemzetiségű politikus most az új/régi szerb kormány megválasztásakor felszólalt, és kiváltotta a hatalmi koalíció képviselői meg az ellenőrzésük alatt álló bulvársajtó kommentárjait. Németh János jegyzete.

Amerikai fordulat

A koronavírus-fertőzés újabb tetőzésének hetében fejeződött be a szavazás az amerikai választásokon, és ez rányomta bélyegét az eredményre. Csak a hétvégén derült ki, hogy az eddigi elnök, Donald Trump elbukja az újraválasztást. Akkor spontán örömünneplés tört ki az USA nagyvárosaiban, és a világ nagyobbik része is fellélegzett Joe Biden győzelmének hírére. Purger Tibor összefoglalója.

A járvány miatt nem a monopol, hanem a piac diktál

Az elmúlt napokban, hetekben Szerbiában is a csúcsra ugrott a búza, a kukorica, a napraforgó és a szójabab ára. Most nem a monopol diktál, hanem a piaci kereslet – adja meg a magyarázatot Sándor József, a felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezet igazgatója erre a régen nem tapasztalt jelenségre. Ami most leginkább befolyásolja a piaci árakat, az a koronavírus-járvány. Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja

Az állam árva gyereke

Branko Ružić újonnan kinevezett oktatási miniszter első interjújában maga is elismerte, amit a múlt héten a tanügy mostoha helyzetéről állítottunk. Meggyőződése szerint politikusként hozzájárulhat majd ahhoz, hogy az oktatás soha többé ne legyen az állam „árva gyereke” – mondta ezt válaszul a szintén saját (nem alaptalan) feltételezésére. Beretka Ferenc jegyzete.

Nyaralás újratervezés alatt

A 2020-as év az újragondolás jegyében telik el sok ember számára több szinten is. Szerencsés az, akinek csak az idei nyaralását írta át a világjárvány. A tenger szerelmeseinek is várniuk kell szebb napokra, hogy újra megmártózhassanak a sós vízben. Riportalanyaim arról vallottak, hogyan tervezték a 2020-as nyaralásukat, és abból mi valósult meg. Nagy Valentina riportja.

Kihagyhatatlan látványosságok Magyarországon

A csodálatos Mecsek lábánál fekvő Feked, a magyarországi német népi építészet gyöngyszeme, a „sváb Hollókő”. A falu közepén álló templom előtt várt bennünket Tillmann Péter, akivel már előzőleg megbeszéltük, hogy körbevezet bennünket, és csak később tudódott ki, hogy ő a falu polgármestere, de idegenvezetőnek is kiváló. Ő mutatta be nekünk a falut és történetét. Csányi Mihály útleírása.

Hány utazási iroda marad a pandémia végére?

Amíg a legtöbb polgár abban reménykedik, hogy az elmaradt külföldi utazását bepótolhatja 2021-ben, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi, addig az utazási irodák vezetői egyáltalán nem ennyire bizakodóak. Nekik nemcsak a pandémia okoz nehézséget, hanem az államvezetés és a bankok is. A legtöbb szerbiai utazási iroda honlapján pillanatnyilag nem szerepel új ajánlat, így a zentai Domus Travel honlapján sem. A tulajdonos, Németh András úgy fogalmazott: háborús helyzet van. Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja.

KÖZÉLET: Mi a ragadósabb, Biden példája vagy Trump őrülete – Balla Lajos jegyzete

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Az új selyemút – Wilhelm József írása

HINTASZÉK: Az élettársi kapcsolat és a családi nyugdíj – Takács Magda írása

JEGYZET: Parlamenti kenyér és cirkusz – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A püspökválasztás történetéről dióhéjban – Dr. Harmath Károly atya írása

BETEGSÉGEM TÖRTÉNETE: Utolsó kívánság – Juhász Denisz naplója

KÖNYVAJÁNLÓ: Nem a pénzben van a boldogság – Grajlah Emma fordításában

Vendégségben Topolyán és Szabadkán

IRODALOM – Szabó Palócz Attila: A leviatán hátán

KÉPHISTÓRIÁK: „Odakünn, a lélekben”

HOROGRA AKADVA: Szivárványos süllő – Huzsvár József cikke

SPORT: A németek bombázója – Németh János írása

MAGYAR SORSOR VAJDASÁGBAN: Ő egy idős professzort várt… – Emléksorok az ötven éve elhunyt Fekete István tiszteletére Szabó Palócz Attila tollából

NEM A GÓLYA HOZZA: A szülőket kevésbé fenyegeti a koronavírus

AZ ORVOS VÁLASZOL: Csökken az átlagos testhőmérsékletünk

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Mit kell tudnunk a diabéteszről?

KERT: Az ősz királynője – az ecetfa

ÖTLETSAROK: Pihepuha vastag sál

KONYHA: Káposztás ételek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Németh Mátyás alkotása látható.