Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2021. április 8.

Köszönjük!

Régen elengedtem azt a vágyat, hogy a munkámért kitüntetésben részesüljek. Rá kellett jönnöm, hogy azért, ahogyan csinálom, nem jár kitüntetés. Más jár. Kirúgás, meghurcolás, kellemetlen telefonhívások, nyilvános megalázás. De látjuk, Szerbiában vannak hasonszőrű újságírók, akik esetében itt sem állnak meg, halálosan megfenyegetik, esetleg folyamatos rettegésben tartják őket a családjukkal együtt, rájuk gyújtják a házat, vagy egyszerűen lelövik, mint tették Slavko Ćuruvija újságíróval, laptulajdonossal – Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

Az egyházaskéri ház tűzfala

A két utcára nyíló ablakon már kicsaptak a lángok, a sötétben felismerhetetlen alakok imbolyogtak az épület körül, egy asszony pedig arra figyelmeztette a tüsténkedőket, hogy vigyázzanak, mert leomolhat a tűzfal, de mindjárt jönnek a tűzoltók. Közben szidalmazta a migránsokat, akik – szerinte – a tüzet okozták, és az utcára csődülteknek is többször elmondta, hogy „már a Mogyoró bácsi udvarában is lángol a fű...” – Németh János jegyzete.

Krisztus-ereklyék – tisztelni, vagy ne?

A szeretett személyhez kötődő tárgyakat tisztelettel vesszük körül, mert emlékeztetnek arra, akit szerettünk, nagyra becsültünk vagy becsülünk. A katolikus és a keleti egyházakban kezdettől fogva tisztelet vesz körül olyan tárgyi emlékeket, amelyekről azt tartják, hogy valami közük volt Jézus Krisztushoz – Dr. Harmath Károly atya írása.

Aki kutyát venne, kérje ki szakértő véleményét

A hazai sajtó továbbra is a kutyatámadásoktól hangos. Lapunk két héttel ezelőtti számában mi is foglalkoztunk a kérdéssel, azóta sajnos újabb esetek történtek, egyebek közt Bošnjane faluban egy 75 éves férfi, Sjenicában pedig egy nyolcéves kislány szenvedett súlyos sérüléseket. Mindkét alkalommal olyan kutyák támadtak, amelyeknek volt gazdájuk – Tóth Imre járta körül a témát.

A jó színházi előadás megnevettet vagy megríkat…

Mind a négy vajdasági magyar teátrum, ahogy illik, ahogy megszoktuk, új előadással is készült a Színházi Világnap megünneplésére. Sok országgal ellentétben a miénk pillanatnyilag nem lát a színházba járók részéről veszélyt a járványterjedést illetően, így ez a kulturális intézmény közvetítő nélküli kontaktusnak ad esélyt azok számára, akik igényt tartanak az ilyen jellegű művelődésre – Káich Katalin jegyzete.

A vásári cukrok bizonytalan jövője

Minden bizonnyal sokaknak szalad össze a nyál a szájában, ha azt mondom, hogy zselés cukor, krumplicukor, gumicukor, diós cukor, téli fagyi, amelyek hosszú perceken át garantálják a tömény boldogságot. És ez csak néhány azok közül a vásári édességek közül, amelyeket a martonosi Szabados Éva és családja immár harminc éve gyárt és értékesít – Pósa Tamara készített beszélgetést a cukrásszal.

Erős család, erős önkormányzat

Amikor először jártam Vesna Ćivrićnél, bár Moholról származom, olyan helyeket mutatott meg nekem, amelyeket addig sohasem láttam. Elvitt a cigánytelepre, és olyan életkörülményekkel szembesített, amit azóta sem tudok kiverni a fejemből. Beszámolt arról, hogy azok az emberek nemcsak számomra voltak addig láthatatlanok, de az állam számára is – Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja.

Belharc, bohózat, álhír?

A hazai tömegtájékoztatási eszközök csak elvétve, akkor is szőrmentén, de legtöbb esetben teljes csenddel „reagálnak” azokra a pletykaízű hírekre, miszerint valami forrong a Szerb Haladó Párt berkeiben. Velük ellentétben egyes nyugat-európai lapok azt közölték, hogy mélyülnek az ellentétek a szerb államelnök és helyettese, egyben volt bel-, újabban védelmi minisztere között – Both Mihály jegyzete.

KÖZÉLET: Egy eltitkolt nyilvános levél – Balla Lajos jegyzete

OKTATÁS: Kormányzati siker és generációs hátrány – Beretka Ferenc írása

HINTASZÉK: Módosítják a nyugdíjbiztosítási törvényt – Takács Magda írása

JEGYZET: Beszélek németül – Nagy Nándor jegyzete

EURÓPAI UNIÓ: Lengyel–Olasz kerti parti

VÉLEMÉNY: Szomorú vagyok… és ez megriaszt – Wilhelm József írása

A PEREMI FŐPÁSZTOR VALLOMÁSAI: Érkezik egy fiú, aki pap lesz – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Huzsvár László (1931–2016) nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspökkel 2012-ben

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Miért is járt Mátyás király Bácsott? – Wilhelm József írása

IRODALOM – Nagy Csaba versei

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN – Benes László: Kananeusok

VENDÉGSÉGBEN: Kupuszinán, Felsőhegyen és Topolyán

KÉPHISTÓRIÁK: A csodálatos szemű indián lány

IRODALOM: Sirodalom helyett

HOROGRA AKADVA: Elnézést kérünk! – Huzsvár József jegyzete

NEM A GÓLYA HOZZA: Az autizmus világnapján – 16 jel 16 hónapon keresztül

AZ ORVOS VÁLASZOL: Ultrahang lehet az Alzheimer-kór gyógyításának a kulcsa

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Mit ne együnk az oltás előtt?

SPORT: Bírók, bírák és játékvezetők – Németh János jegyzete

KERT: Pálmát a síkságra! – Randovics Lejla jegyzete

ÖTLETSAROK: Boruljunk virágba!

KONYHA: Tavaszváró ízek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható.