Hírek

Szenttamas.rs

 

Újabb önkormányzati delegáció az egészségházban

Munkajellegű látogatást tett szerdán a szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségházban Radivoje Paroški, a községi képviselő-testület elnöke, továbbá dr. Ilija Gazepov, a községi tanács egészségügyi tanácsosa. A szenttamási önkormányzat részéről rövid időn belül ez volt a második hivatalos küldöttség az intézményben, a találkozó témája az egészségház működése, illetve a jelenlegi működés még hatékonyabbá tevése volt. A vendégeket dr. Voja Vuković igazgató és az intézményben működő szakosztályok vezetői fogadták.

Az épület és a rendelők megtekintése előtti összejövetelen Radivoj Paroški, a képviselő-testület elnöke kifejtette, hogy miután az egészségház megkapta a hároméves akkreditációt, szükségét érezte annak, hogy a 2016-os községi költségvetés összeállítása előtt mégy egyszer egyeztessenek az intézmény vezetőivel, és pontosítsák, milyen további felújításokra és befektetésekre van szükség a polgárok még minőségesebb egészségügyi ellátásához.

− Fontos kiemelni, hogy az elmúlt három év alatt az önkormányzat jelentős összeggel támogatta az intézményt, az egészségügyi ellátás és szolgáltatások javulását pedig polgáraink is tapasztalhatták. Mindenki előtt ismeretes, hogy az egészségházban évtizedekig nem volt semmilyen beruházás, és szerintem még mindig maradtak olyan dolgok, amelyekben az önkormányzat segíthet. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy egyes szolgáltatásokat az egészségház nem tudna elvégezni önkormányzati támogatás nélkül. Az intézmény részéről a további újításokat illetően komoly javaslatok érkeztek, amelyek, remélem, pályázatok útján bekerülnek a jövő évi költségvetésbe. Közös feladatunk továbbá az is, hogy az egészségház az akkreditációs folyamatot a jövőben ne három, hanem hét évre kapja meg – emelte ki Paroški.

− Ezt a látogatást egy hónappal ezelőtt beszéltük meg, egy hete pedig pontosítottuk. Megkezdődtek ugyanis a jövő évi községi költségvetés előkészületei, a mai megbeszélések egyik fő témája pedig az egészségház pénzügyi kerete volt. Az elmúlt időszakban az intézménybe történtek ugyan jelentős beruházások, de nem vagyok elégedett, mert szerintem ezeket az eszközöket sokkal ésszerűbben fel lehetett volna használni. Több megértéssel és magasabb szakmai hozzáállással megkaphattuk volna az akkreditációt hét évre is. Csak akkor leszek elégedett, ha a páciensek is elégedettek lesznek − mondta az összejövetel után dr. Ilija Gazepov egészségügyi tanácsos. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy a 2016-os évben az intézményben teljes egészében befejeződnek az infrastrukturális felújítások.

− Támogatni fogjuk a szakkáderek továbbképzését és az új egészségügyi felszerelés vásárlását is, személyesen viszont a betegségmegelőzés projektumai mellett állok ki, mert ezen a területen mindenképpen előrébb kell haladnunk. A megelőző szolgálatást végző csapatot az egészségházból el kell vinni az iskolákba, cégekbe, intézményekbe és a különböző egyesületekbe is. Mindenkit tájékoztatni kell a megelőzés fontosságáról, mert ez sokkal könnyebb és egyszerűbb, mint a kialakult betegség kezelése – mutatott rá Ilija Gazepov, aki szerint a sürgősségi betegellátás több területén is szükség van a korszerűsítésre.

Dr. Voja Vuković igazgató szerint nagyon jó, hogy néhány nappal ezelőtt a polgármesterrel, most pedig a képviselő-testület elnökével és a községi tanács tagjaival több dologban is sikerült megállapodni, és megtalálni a közös nevezőt. Mint mondta, a minőségesebb egészségügyi ellátás érdekében megbeszélték, hogy közösen oldják meg a felmerült gondokat.

− A találkozók mindkét esetben építő jellegűek voltak, mindkét látogatást az egészségügyi osztályvezetők is végigkísérték. Közös erővel, úgy érzem, eddig is sokat tettünk, de célunk, hogy 2016-ban a páciensek igényeinek figyelembe vételével még többet tegyünk az egészségügyi szolgáltatások minőségének magasabb szintre emelése érdekében – hallottuk a szenttamási egészségház igazgatójától.

KKT elnökének látogatása az egeszséghaázban 2015. szept 23.

 

Paraczky László