szenttamási temető

Művelődés

Szenttamas.rs

 

Verbászra került az idei Lenkin prsten díj

 

Miroslav Aleksić költő kapta az idén a szenttamási, sorrendben 12-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. Az irodalom és a költészet, ezen belül is a szerelemes versek írásának motiválása volt a célja 2006-ban a szenttamási Kultúrotthonnak, amikor először hirdette meg Lenkin prsten elnevezéssel a Keressük a legszebb szerb szerelmes verset! pályázatát. Az intézmény így állított emléket a szenttamási Lenka Dunđerskinak, aki ihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria Della Salutenak a szerzőjét.

A Kultúrotthon azóta minden év novemberében meghirdeti a pályázatot. Feltételként megszabták, hogy a versnek olyan kötetben kell megjelennie, amely új, azaz az elmúlt egy évben jelent meg. A díjátadáshoz többnapos kulturális esemény fűződik, amely az idén november 16-án alkalmi kiállítással kezdődött az intézmény galériájában.A kiállítás tulajdonképpen a két szerelmeshez fűződő festmények és különböző technikákkal készült műalkotások egy része, amelyet a szenttamási közönségnek egy hétig lesz alkalma megtekinteni. A megnyitó a Santa Maria Della Salute verssel kezdődött, amelyet Goran Blagojević mondott el, őt követően a kultúrotthon igazgatója, Branislava Sekulić köszöntötte a képzőművészet kedvelőit. Az est folytatásában az idén, augusztus 19-én zajlott képzőművészeti műhely munkájáról volt szó, ahol a kiállított alkotások készültek. Az egybegyűlteknek a verbászi ULA Atelje egyesület tagjai, Ratko Šoć és Dragan Simić mondták el az ehhez fűződő legfontosabb tudnivalókat. Mint elhangzott, a munkákban a magány és a szerelem motívuma dominál, főleg a szomorú tekintetek, de az öröm és az érzéssel járó jókedv is felfedezhető.
Ugyancsak a Kultúrotthon gelériájában pénteken, november 17-én 19 órától bemutatták a szenttamási Dundjerski családról szóló, Monografija o Dunđerskima című könyvet. A szerzők Vesna Dimitrijević és Ilija Tucić, az est folyamán az utóbbi részletesen is ismertette a könyv tartalmát, melyből részletek is elhangzottak.

A vádorgyűrű, továbbá az ezzel járó elismerés, emléklap és pénzjutalom átadásának központi ünnepségére 2017. november 18-án a szenttamási Zsebszínházban került sor. Immár másodízben járt Szenttamáson Vojin Ćetković, aki elmondta a Santa Maria Della Salute című verset, majd az újvidéki Szerb Nemzeti Színház színésze, Miodrag Petrović tolmácsolásában a szenttamásiaknak először volt alkalmuk hallani a Ja Laza Dunđerski monológot, amelynek szerzője Zoran Subotički. A monológ egyébként az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban december 6-án sorra kerülő ünnepségen is repertoáron szerepel, amelyen a szenttamási születésű szerző halálának 100. évfordulójára emlékeznek.

A szombati ünnepségen Szenttamás polgármestere alkalmi beszédében kiemelte, hogy Lenka Dundjerski emléke immár legendává vált, ugyanakkor motivációként szolgált Lazar Kostić költészetéhez: ‒ Azzal, hogy Szenttamás folyamatosan emléket állít és díjazza a költészetet, ez egyfajta visszatekintés a gyökerek és a kisvárosi értékrend felé abban az időszakban, amikor tulajdonképpen itt minden virágzott. A gazdasági, a kereskedelmi, kulturális és társadalmi élet. Tulajdonképpen ebben az időszakban lett népszerű a település, egyedi építészetével és vendéglátásával, egy olyan hely, ahol a grófok és a királyok is nagyon jól érezték magukat. A Lenkin prsten díj költészeti elismerés, az érzelmek és az igazi szerelem mint emberi szükségességhez való visszatérés, ugyanakkor emléket állít az idők változásának viharában eltűnt, és a térség egyik leggazdagabb családjának, a Dundjerskiaknak. Ők hatalmas pénzeket áldoztak az itteni művelődésre és kultúrára, olyannyira, hogy ez nemcsak Szenttamáson, hanem az egész Szerbiában nyomot hagyott. Később sajnos, teljesen igazságtalanul egyszerűen elfelejtették őket – emlékeztette az ünneplőket Radivoj Paroški, polgármester.Az idei díjátadás előtt elhangzott, a legszebb szerelmes vers pályázatra az idén is több ezer munka futott be, melyekből többszöri selejtező után született meg november 9-én a háromtagú zsűri (dr. Zoran Đerić, Biljana Puškar és dr. Dragana V. Todoreskov) döntése, miszerint a 12. Lenkin prsten győztese Miroslav Aleksić verbászi költő Taj tren című verse, amely az Oskudno vreme című kötetben jelent meg 2016-ban a Prometej Kiadó gondozásában. A költőnek a díjat Radivoj Paroški polgármester és Branislava Sekulić, a Kultúrotthon igazgatója adta át.Hadži Zoran Lazin, a Tartományi Művelődési és Tömegtájékoztatási és Egyházi Közösségek Titkárság titkárhelyettese felszólalásában kifejtette, a szenttamásiak különösen büszkék arra, hogy ilyen módon állíthatnak emléket a legszebb szerelmes versnek: ‒ Adott a lehetőség mindenki előtt, aki szereti a költészetet, hogy papíron fogalmazza meg gondolatait, érzelmeit, és ezt továbbítsa a szakzsűrinek. Külön jelentősége van annak, hogy immár évek óta több ezer költemény kerül elbírálásra, és nagyon bízunk abban, hogy ez így is marad. Az est hátralévő részében a belgrádi Lola Kórus félórás alkalmi összeállítását hallhatta a közönség.A Lenkin prsten ünnepségsorozat zárórészeként vasárnap, november 19-én egy igen kellemes, sokszínű, de ugyanakkor komoly és érzelmekkel felfűtött, A fiatal talentumok bemutatkozása rendezvénnyel folytatódott. Az est folyamán a község területén található négy általános iskola és a gimnázium diákjai olvasták fel szerelmes verseiket.

 

Paraczky László