Művelődés

Szenttamas.rs

 

Együtt emlékeztek a szenttamásiak

A szenttamásiak 2016. március 15-én kedden negyedszer emlékeztek közösen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. A Zsebszínházban az emlékező közösséget Madarász Bernadett, a szabadkai főkonzulátus alkonzulja köszöntötte, aki felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét.

Kovács Blanka

A nemzeti ünnep alkalmából rendezett műsorban Kiss Csaba történelemtanár tartott összefoglalót a márciusi események előzményeiről, felléptek a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói, a Grimasz Gyermekszínjátszó Csoport, a Ficsóresz férfikórus, a Pitypang és a Hagyományápolók Klubjának szavaló- és tánccsoportja.

A szenttamási magyarok közös ünnepségén elhangzott, 1848. március 15-e a bátorság ünnepe, szimbólum, a forradalom és szabadságharc másfél éve egy napba sűrítve. Az emlékezésen, ünneplésen kívül viszont fontosabb az, hogy mit üzen számunkra 1848, mi a kötelességünk, és hogyan tudjuk felhasználni szellemiségét a mindennapjainkban. Itt az idő, hogy elgondolkodjunk, ne csak a száraz tényeket ismételgessük. Legyünk bátrak kimondani az igazságot, küzdeni érte, megszólítani társunkat, ha nem viselkedik megfelelőképpen. Tartsunk ki igazunk mellett, ha vannak meggyőző érveink, de ha nincsenek, fogadjuk el a másik fél véleményét. Küzdjünk az iskolában, munkahelyünkön és a társadalmi élet minden szegmensében, hogy minél jobb eredményeket érjünk el, és változtassunk a mai helyzeten.

Az emlékest a Szózat elmondásával ért véget.

Kalala

Grimasz

P. L.