Hírek mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Szépen kinéz a búza, de a parcellákat folyamatosan figyelni kell

A Verbász‒Kúla‒Becse‒Szenttamás határban az ősszel 28 500 hektár kenyérgabonát vetettek. Az optimális időben elvetett búza nem egyformán fejlődik, néhol a negyedik levélnél tart, néhol viszont a bokrosodás fázisában van. Katarina Radonić agronómus, a Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadási osztályának vezetője elmondta, a növénynél ezidáig nem észleltek betegségeket, az enyhe tél viszont kedvez a rágcsálók elszaporodásának, ezért körül kell járni a parcellákat, és ahol szükséges, még a fejtrágyázás előtt védekezni kell.

− Az igencsak száraz ősz miatt több helyen megjelent a búza törpülés vírus, amely kabócákkal, cirkulatív úton terjed. Tünetei szemmel láthatóak, a beteg növények törpülnek, sárgulnak és feltűnően csokrosodnak. Ilyenkor nagyon fontos az időben történő beavatkozás. Bár a búzával bevetett parcellák jelenleg szépen kinéznek, nagyon jól jönne a hótakaró, amely az mellett, hogy megvédi a növényt a száraz fagyoktól, megfelelő nedvességet is biztosít a talajnak. A fejtrágyázás előtt mindenképpen ajánlatos elvégezni a talajelemzést. Az Nmin módszer a talajok ásványi – mineralizálható, a szerves anyagokból lebomló – nitrogéntartalmának mérésén alapul. Ez azt jelenti, hogy a javasolt kijuttatandó mennyiség meghatározásánál figyelembe veszi az adott mélységû talajréteg mért ásványi nitrogéntartalmát. A fejtrágyázást nem feltétlenül kell a vegetáció beindulása előtt elvégezni, azaz február első felében. Amennyiben a mérések alkalmával nagyobb nitrogényhiányt mutatkozik a talajban, azt ne egyszerre, hanem kétszerre pótoljuk – sorolta a szakember.

Katarina Radonjić elmondta, a fenti községek határában őszi árpát mintegy 3500 hektáron vetettek. A gabona állapota jó, viszont ezeken a parcellákon is sok rágcsálót észleltek, azért jó, ha a gazdák gyakrabban figyelik a földeket, és védekeznek ellenük. Amennyiben sörárpáról van szó, a nitrogén kiszórásánál oda kell figyelni, nehogy túladagoljuk a mennyiséget. Itt szinte kötelező a talaj elemzésének elvégzése.

Olajrepcéből 590 hektárt vetettek. Az ősz folyamán gond volt a káposztalepkével, ami alaposan megritkította a levélzetet, így több helyen „foltosak” maradtak a parcellák. A legnagyobb gond azonban itt is a rágcsálók jelenléte, így a folyamatos megfigyelére és védekezésre mindenképpen szükség van.

A Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat adatai szerint az elmúlt évben májusban esett a legtöbb eső, négyzetméterenként 97,4 liter. Áprilisban 84, júniusban pedig 60,6 liter csapadékot jegyeztek. Az előző évekhez képest az ősz rendkívül száraz volt, így szeptemberben 31,4, októberban 25,4, novemberber 17,6, decemberben pedig 34,8 liter eső esett. 

 

Paraczky László