Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

A kukorica szedésére még korai az idő

A szója mellett, amelynek aratása már tíz nappal ezelőtt megkezdődött, a szenttamási határban a legnépszerűbb mezőgazdasági kultúra az idén a kukorica, amelyből a birtokok a tavasz folyamán 6728, a magángazdaságok pedig 5505 hektárt vetettek. Arról, hogy a júliusi és augusztusi magas hőmérsékletek mennyire lesznek kihatással az idei hozamokra, és mikor indulhat meg a tengeri betarítása, az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet szakemberét dr. Đorđe Jockovićot kérdeztük:

− Az idei év nem kedvezett a kukoricának, mert a hőség és a szárazság július 10-e körül kezdődött, amikor a kukorica a virágzás fázisában volt. Mint ismeretes, a szárazság egészen szeptember elejéig tartott, és ezt a túl hosszú időszakot igencsak megsínylette a növény. A tíz nappal ezelőtt hullott csapadék csak azoknak a kukoricatábláknak kedvezett, amelyek alacsonyabb fekvésűek és megmaradt az egészséges zöld levél a száron. Sajnos, Vajdaság nagyobb részében, de az egész országban is, az eső túl későn jött, a szem már kialakult és sok helyen bekövetkezett a teljes biológiai érés. Hogy a korai vagy a későbbi fajták hoznak-e jobb termést egyelőre nem tudni. Az azonban már most biztos, hogy az alacsonyabb fekvésű, jobb minőségű földeken a megfelelő agrotechnika alkalmazását figyelembe véve jobb hozamok lesznek. Olyan benyomásom van azonban, hogy a korai FAO 300-399-es fajták közül a könnyebb talajban több fajta esetében még a szárazság beállta előtt kialakultak a hozamok, azaz lesz termés – mondta a szakember. Hozzátette, jelen pillanatban úgy néz ki, a kukorica esetében a hozamok magasabbak lesznek, mint a kimondottan aszályosnak mondható 2012-es évben, a tervek szerint 40-45 mázsás átlaghozamra számíthatnak a gazdák.

− A mag minősége azonban mindenütt gyengébb lesz a szokásostól, kivéve a magkukoricát, hiszen azt a birtokok földjein folyamatosan öntözték. Az NS hibridek esetében az idén kifejezetten jó minőségű vetőmagra van kilátás – mondta Jocković.

A kérdésre, hogy mikorra várható a korai fajtájú kukorica betakarításának kezdése, az újvidéki szakember elmondta, korán van még törni, főleg ha a gazdák a földeken azonnal morzsolni szeretnék  a termést.

− Nem kell sietni, mert a szem nedvességtartalma mindenütt még mindig 25% felett van. Azoknak a gazdáknak, akik már a földön morzsolni szeretnének, meg kell várniuk azt, hogy a nedvességtartalom 20% alá essen, vagyis 14-15 százalék körül legyen, mert a szárítás nagyon drága. Akik viszont górézzák a kukoricát, 20 százaléknál már kezdhetik a törést.

Dragan Jockov

 

Paraczky László