Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Jól jött a csapadék, de a napsütésre jelenleg nagyobb szükség lenne

 

Szenttamáson a hét elejétől szinte mindennapossá váltak az esőzések, szerdán délután újabb felhőszakadás volt, melynek következtében rövid idő alatt 50 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Az eső és az átázott talaj miatt késnek a növényvédelmi munkálatok, és lehet, hogy a búza aratása is pár nappal később kezdődik. A csapadék mennyisége a határban nem volt egyforma, a legtöbb eső a tuki és a járási határrészben, a legkevesebb pedig a Verbászi út körüli részen, az ún. rázlovai határban esett. Az alacsonyabban fekvő földeken és a laposabb részeken néhol több órán át fél méteres vízben állt a kukorica és a szója, a búzát és az árpát pedig teljesen elöntötte a víz. Szerencsére a tél és a tavasz folyamán csaknem teljesen kiszáradt talaj felső rétege gyorsan elnyelte az ilyen helyeken összegyűlt esővizet, így nem keletkezett túl nagy kár.

Németh Imre szenttamási termelő szerint a búzát kivéve valamennyi növénynek kedvezett a sok eső, hiszen pár nap alatt szemmel láthatólag erőre kaptak, a kukoricánál és a szójánál teljes egészében beindult a növekedés és a fejlődés: − Amennyiben felmelegszik, a növények behozzák a lemaradást. A búzán már sajnos nem lehet segíteni, de szerintem az árpánál sem várható túl nagy termés. Évek óta csak szóját és kukoricát vetek, elég tiszták a földek, kivéve egy-két darabot. Azt majd átjárjuk, megkapáljuk. A szóját széles levelű gyomra való szerrel lepermeteztem, ám a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva túl alacsony, kicsit lemaradt a fejlődésben. De majd behozza. A kukorica is egy hét alatt duplára ugrott, nagyon fejlődik. Szenttamáson néhányan már levették az árpát, de még eredményt nem hallottam. Nem fejlődtek ki nagy kalászok, ahogy láttam a barátoknál, a szem is eléggé összesült. Szerintem a laposabb földeken lesz valamennyi árpa, ott több csapadék maradt a földben. Amúgy viszont a tavasszal nagyon kevés esőt kaptunk, az már most biztos, hogy a búzánál nem lesz rekordtermés, sehol sem kell 50 méteres hozamra számítani. Szerintem holdanként húsz, harminc métermázsánál nem lesz több termés. Jómagam már évek óta nem vetek búzát, mert nem igazán találom meg rajta a számadást. Régebben elég volt egyszer permetezni, ma viszont már legalább háromszor kell, ez pedig jelentősen növeli az amúgy is magas kiadásokat. A kenyérgabona felvásárlási ára viszont nem változik. Ezért inkább maradok a szója és a kukorica mellett – mondta a szenttamási termelő.

A sok eső miatt a határban teljesen átáztak a földek, a gazdák egyelőre nem tudnak dolgozni. Az időjósok a hétvégére újabb csapadékot jeleztek, ám ahogy mondják, a jövő héten végre beköszönt az igazi nyár, és a határban megindulhat a betegségek és a kártevők elleni védekezés, továbbá az aratás is.P. L.