Hírek

Szenttamas.rs

 

Gazdag tartalmak az Európai Mobilitási Hét keretében

 

Az idei évben szeptember 16-a és 22-e között ismét megrendezték az Európai Mobilitási Hetet (European Mobility Week) és az Európai Autómentes Napot, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, valamint az európai polgárok egészségügyi állapotának és életminőségének javítása. Az idei eseménysorozat üzenete: mindenkinek érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteni.

Szenttamás község 2016-ban kapcsolódott be először az akcióba, és azonnal nagy visszhangra talált, főleg a fiatalok körében, ezért az eseménysorozatot a Sport- és Üdültetési Központ, valamint a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda közreműködésével az idén is megszervezték.

Az első nap, szeptember 16-án a Köztársaság téren a Vajdasági Röplabda Szövetség és a Szenttamási Elan Wolley Női Röplabda Klub által megrendezték Utcai Röplabda Tornát, melyen az egész tartományból több mint 300 általános és középiskolás diák kilenc pályán mérte össze tudását. Ugyanakkor a Szabadság téren az Ajvárt az üvegbe! elnevezésű országosan népszerű, szórakoztató jellegű verseny keretében immár harmadik alkalommal került megrendezésre az ajvárkészítési verseny. A központban lévő park szinte szűknek bizonyult a rendezvények iránti hatalmas érdeklődés miatt. Ez talán azzal is magyarázható, hogy az igen szépszámú résztvevő mellett a szervezők az egész napos programok keretében igen érdekes tartalmakat kínáltak az érdeklődőknek és a kíváncsiskodóknak. Fellépett az újvidéki Master Dance modern táncsoport, de volt közös tánc, ,,vonatozás” zsákbaugrálás, kötélhúzás és síkfutás is.

Az Európai Mobilitási Hét keretében hétfőn délelőtt a legkisebbeké volt a szenttamási Köztársaság tér. Az Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai számára az újvidéki Master Dance Táncstúdió nyilvános ritmikai (tánc)gyakorlatot tartott. A csaknem egy órás kiváló hangulatú zenés-táncos társalgás fő célja az egészséges életmód népszerűsítése, a mozgás és a sport fontosságának kiemelése volt.

A rendezvénysorozat keretében Szenttamás község négy általános iskolájában az alsósok részére újra meghirdették Az én városom autók nélkül elnevezésű képzőművészeti pályázatot. A pályázatra nagyon sok munka érkezett, így szerdán, szeptember 20-án, a legjobb alkotásokból kiállítás nyílt a Vuk Karadžić Általános Iskola előcsarnokában. A kiállítás egy hétig volt megtekinthető, az önkormányzat pedig megjutalmazta a legjobb munkák elkészítőit.

Az Európai Mobilitás Hete rendezvénysorozat keretében szeptember 17-én került volna sor az Európai Autómentes Nap megrendezésére, de a rossz idő miatt ezt ideiglenesen egy későbbi időpontra halasztották.

 

P. L.