Hírek

Szenttamas.rs

 

Szünetel a szenttamási népkonyha

 

A szenttamási népkonyha 2018. május 1-től október 1-ig, azaz a nyári hónapokban nem működik – mondta hírportálunknak Bergel Zoltán a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára. Hozzátette, a tavasz ciklus utolsó melegétel-adagja mellett a felhasználók néhány napra elegendő száraz élelmiszert is kaptak.

‒ Az önkormányzatnak köszönhetően az előző évektől eltérően idén egy hónappal tovább, azaz áprilisban is sikerült működtetnünk a népkonyhát. A községi vezetőség anyagi támogatásának köszönve tehát egészen a májusi ünnepekig kaptak egytálételt a rászorulók. Az utolsó kiosztás alkalmával pedig minden felhasználónak a tartalékokból egy-egy csomag különböző tartósított élelmiszert biztosítottunk. A népkonyha ebben az idényben tehát hét hónapig üzemelt, és bízunk benne, hogy október 1-től újraindul – nyilatkozta Bergel Zoltán.

Az idény utolsó ételkiosztásánál jelen volt Radivoj Paroški szenttamási polgármester is, aki elmondta, azért indult az önkéntesekkel, hogy megtudja, mennyire elégedettek a felhasználók a főtt étel minőségével és mennyiségével, valamint hogy a helyszínen elbeszélgessen az emberekkel: ‒ Ezt a két dolgot szem előtt tartva mind a három kiosztó helyen, tehát Szenttamáson, Turián és Nádalján is pozitív visszajelzéseket kaptunk, miszerint jó minőségű az étel, az emberek elégedettek. Az előttünk álló nyári hónapokban szünetel a népkonyha, ugyanis az előző évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a nyári hónapokban több az idénymunka, ami által a felhasználók jövedelemre tehetnek szert, tehát megvásárolhatják maguknak az élelmet. Ez így működik már sok évre visszamenőleg, és az idén is így marad. Az önkormányzat tavaly és az idén is egy hónappal tovább pénzelte a népkonyha működését, így áprilisban is kaptak egytálételt a rászorulók. Ebben a ciklusban a népkonyhának 210-220 felhasználója volt, ők a legsúlyosabb szociális helyzetben élők a községben. Személy szerint nagyon szeretném, ha egyetlen ilyen eset sem volna, de a helyzet olyan, amilyen. Segítünk, amennyire csak lehet, és ahol csak lehetséges. A népkonyha működésére a 2017/2018-as ciklusban a községi költségvetésből mintegy 3 millió dinárt különítettünk el, ez mellett a Szerbiai Vöröskereszt is biztosított bizonyos támogatást – fejtette ki nyilatkozatában a szenttamási polgármester. Radivoj Paroški egyúttal köszönetet mondott a szenttamási Vöröskereszt dolgozóinak a népkonyha üzemeltetésében nyújtott segítségért. 

P. L.