Hírek

Szenttamás.rs

 

Bemutatták az eddigi együttműködés eredményeit

 

A Szerbiai Kőolajipar (NIS) újvidéki székházában tegnap este bemutatták azokat az eredményeket, amelyekkel a kőolajipari vállalat Együtt a közösségért elnevezésű nyílt pályázata keretében kilencedik éve támogatja a Belgrád, Újvidék, Niš, Pancsova, Nagybecskerek, Nagykikinda, Törökbecse, Begaszentgyörgy, Magyarkanizsa, Čačak és Szenttamás területén működő egyesületek és civil szervezetek külöböző projektumait. Az Együtt a közösségért elnevezésű pályázat elsődleges célja az, hogy az adott régiókat még élhetőbbé tegyék.

Az ünnepségen jelen volt a vállalat vezérigazgatója, Kirill Tyurdenev, a tartományi kormány alelnöke, Đorđe Miličević, valamint az említett városok és községek képviselői. Szenttamásról a találkozóra Radivoj Paroški polgármester, a KKT elnöke Milena Alargić, a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vezetője, Radivoj Debeljački, továbbá Nebojša Nedeljković a polgármester segédje, valamint több olyan egyesület és szervezet képviselője látogatott el, akik támogatást kaptak a vállalat idei, Együtt a közösségért nyílt pályázatán.

A NIS vezérigazgatója, Kirill Tyurdenev kiemelte, hogy minden vállalat sikeressége pénzben ugyan mérhető, de a valódi érték az, ami megmarad, és amibe a jövő és a közösség miatt fektetnek ott, ahol a vállalat működik: ‒ Már kilenc éve a NIS nem csupán egy nagy üzleti rendszer, amelyik csak termel és értékesíti az árut, hanem vállalati állampolgár, jó szomszéd és barát, aki hozzájárul 11 szerbiai város és község fejlődéséhez. Nagy büszkeséggel tekintünk arra, hogy a valamikori ötletek és projektek hogyan válnak valóra, és segítik a jobb életfeltételeket azokban a községekben, amelyekkel együttműködünk – mondta a vezérigazgató.

A tartományi kormány alelnöke, Đorđe Miličević kifejtette, hogy a NIS az egyike a legsikeresebb szerbiai vállalatoknak, és legnagyobb adományozó a költségvetést illetően. Ugyanakkor tőlük várják a legtöbbet, nem csak az üzleti életben, hanem a másik oldalon is, ami nem más, mint a társadalmi felelősség: ‒ Ezt emberiességnek nevezném, amit a NIS folyamatosan megmutat. Az Együtt a közösségért támogatási program keretében, amelyet a vállalat 2009 óta folytat, Vajdaság területén eddig 758 projektumot támogattak, mintegy 735 millió dinár értékben. Az eszközöket a nemkormányzati szervezetek mellett a polgári csoportok is megpályázták, a sport, valamint tudományos, környezet- és szociális védelmi projektumaik kivitelezéséhez. Ezek az adatok minden kétértelműséget kizárva rámutatnak, hogy a NIS vállalat nem kizárólag saját magával, piacával, az értékesítéssel és a profittal törődik, hanem gondol azokra a közösségekre is, ahol dolgozik. Itt az önkormányzatokkal közösen, nem takarékoskodva az anyagiakkal, igyekezett megoldani a polgárok problémáit. A tartományi kormány folyamatosan közreműködik, és partnere marad a vállalatnak azon aktivitásokban, amelyeknél jelen vannak a társadalmilag felelős magatartás jellemzői, és támogatni fogja azokat a tevékenységeket, amelyek a helyi önkormányzat és lakóinak gondozására irányulnak – hangsúlyozta Miličević.

Nem titkolta elégedettségét az Együtt a közösségért programban való folyamatos részvételt illetően Radivoj Paroški, szenttamási polgármester sem: ‒ Ezidáig községünkben a vállalat támogatásával 40 projektum valósult meg, amelyek együttes értéke közel 49 millió dinár. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat a múlt század nyolcvanas éveitől folyamatosan jelen van a községben, hiszen jelentős kőolajlelőhelyekre bukkant nálunk. Együtt dolgozunk, és közösen fordulunk minden probléma megoldására. Ezen a programon keresztül a NIS, mint egy társadalmi felelős vállalat, próbálja meghálálni az önkormányzatoknak az együttműködést, és támogatni az egész társadalom előrehaladását. Az eszközöket a civil szféra és az egyesületekhez, továbbá a társadalom számára igen jelentős intézményekhez irányítja, a legjobb megoldásokat pedig egy olyan vegyes bizottság bírálja el, amely egyúttal követi a projektumok realizálását is – mondta a szenttamási polgármester. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a községi kasszába érkezik a pénz, amelyet a NIS a kiaknázott kőolaj után járulékként befizet, és ezt a pénzt az egész társadalom fejlődésére fordítják: ‒ Az Együtt a közösségért egy nagyvállalat jóakaratú cselekedete, a program pedig dicséretet érdemel. Kevés az olyan vállalat, amely felvállalna valami hasonlót – mondta a szenttamási polgármester.

A kőolajipari vállalat Együtt a közösségért elnevezésű nyílt pályázata keretében immár kilencedik éve támogatja az említett községek területén működő civil szervezetek, polgárok csoportjainak különböző projektumait. A pályázaton eddig 900 olyan projektumot támogattak, amelyek nagyban hozzájárultak a városok és községek szociális-gazdasági fejlődéséhez, és amelybe összesen egymilliárd dinárt ruháztak be. Jelen pillanatban 42 projektum realizálása folyik, melyekre a NIS 110,5 millió dinárt látott elő, hatékonyabbá téve ezáltal az önkormányzati egységek mellett a különböző kulturális, oktatási és sportintézmények munkáját, és amelyeket 2018. június 30-ig realizálni kell.

 

Paraczky László (Fotó: G. D.)