Hírek

Szenttamas.rs

 

Nyárutó Szenttamáson

(1. rész)

Csupán két nap maradt a nyár legmelegebb hónapjából, augusztusból, utólag pedig úgy érzem, talán a legforróbb napot fogtam ki a nyárutós falubeszámolót illetően. Péntek lévén (nagy)piaci nap van. Nyolc órára érek ide, nagy nehezen találok parkolót, hiszen ilyenkor mindenki igyekszik a reggeli hűvöst kihasználva bevásárolni. Nagyon észrevehető, hogy közeleg a paradicsomfőzés és a dunsztok, lekvárok elkészítése télire, ugyanis a legtöbb árus és viszonteladó az árak mellé odaírja a gyümölcs és főzelékféle nagybani eladására vonatkozó árat is. Mindennek ellenére kevés a vevő. A télirevaló beszerzése témakörben folytatott néhány rövid beszélgetést követően leszögezhető, az emberek arra várnak, hogy csökkenjenek az árak. Aminek viszont, az eladók szerint, nagyon kicsi a valószínűsége.

A zöldségpiacon a legnagyobb felhozatal burgonyából, paprikából és paradicsomból volt. A krumpli ára minőségtől függően kicsiben (1–5 kg) 40–50 dinár, nagyban (35 kg) 35–40 dinár. Amennyiben száz kilogrammot vagy többet vásárolunk, 3 pirosért már elkapjuk. A paprika ára darabonként 10–25 dinár, kilóra 80–130 dinár. A sütni való (szép) paprika 70–120 dinár körül alakul. A káposzta 35–60 dinár/fej, a zöldség és az uborka ára 40–80, a sárgarépa 40–90 dinár körül mozgott. A paradicsom ára kicsiben 50–100 dinár, nagyban 40–80 dinár. Egyik viszonteladó elmondta, a 100 kg felüli vásárolt paradicsomot a piac végén házhoz szállítják. Több helyen kínáltak tojást, darabonként 8–12 dinárért. A gyümölcspiacon nagy volt a felhozatal szilvából, őszibarackból és almából is. A minőséges és nagy szemű szilva kilóját 50 dinárért mérték, de nagyban már 35–40 dinárért is lehetett venni. Az őszibarack kilója 40–100 dinár, a „kopasz” őszibarackot 50–60 dinárért kínálták. Az alma fajtától és minőségtől függően 40–100 dinárba került. Több helyen árultak (szép) szőlőt, 100–120 dinárért. A görögdinnye kilóját 20–35 dinárért kínálták, a sárgadinnyét pedig 40–100 din/db árulták. Déligyümölcsből csak citromot és banánt lehetett kapni, 220 és 100–120 dinárért.

A piacon egyébként az utóbbi hónapokban némileg csökkent az eladók és a vásárlók száma is. A zöldségpiac középső része csaknem teljesen üres, az eladók inkább a fedett asztalokat bérelik, néhányan a összeszerelhető (mobil) asztalokról kínálják a portékát. A gyümölcspiaci részen viszont az asztalokon a tejtermékek és húsáruk kínálatán kívül inkább a magyarországi, ún. behozatali termékek dominálnak. A gyümölcsöt a viszonteladók itt is többnyire saját asztalaikról kínálják. Szinte már megszokottá vált, hogy pénteken a legtöbben a bálásruha-kereskedőknél válogatnak megfelelő ruhaneműt, ezeket a helyeket csaknem lehetetlen megközelíteni. Ugyancsak nagy volt a felhozatal új- és használt szerszámokból, barkácsoló készletekből, alsó- és fehérneműből, viszont feltűnően kevés volt a virágárus, ami talán a nagy hőséggel magyarázható.(folytatjuk)

Paraczky László