Hírek

Szenttamas.rs

 

Közös fellépés a környezetszennyezők ellen

 

Öt község környezetvédő egyesületének képviselői találkoztak tegnap Szenttamáson, hogy megbeszéljék a további teendőket, meghatározzák a konkrét együttműködési formákat, valamint a közös kezdeményezéseket és fellépést a régióban található folyók szennyezésének megakadályozása érdekében. A környezetvédelmet illetően az összejövetelen kezdeményezték a tartomány területén működő civil egyesületek szövetségbe tömörülését is.

A Szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke, Dragan Kurjački az ülést követően elmondta, a jelenlévők határozatot fogadtak el egy társulási kezdeményezés elindításáról, azaz valamennyi környezetvédelmi nem kormányzati szervezet szövetségével a környezetszennyező anyagok, valamint az illetékes ellenőrző szolgálatok és a helyi önkormányzatok felelőseinek közös kezelése érdekében. Az együttműködési határozat aláírására Bácstopolyán, az ottani környezetvédők bejelentett tiltakozási felvonulását megelőzően, a sajtó képviselőinek jelenlétében kerül sor: − Minden civil szervezet azt a feladatot kapta, hogy az elkövetkező összejövetelre készítse elő a településén lévő környezetszennyezőkről szóló beszámolót, így pontosan ki tudjuk dolgozni és tervezni a környezetvédők operatív fellépését minden egyes szennyező ellen, továbbá részletesen feltérképezzük őket mind az öt községben. Meghatároztuk továbbá azokat a személyeket, akik kidolgozzák a leendő szövetség alapszabályzatát, a szövetség neve rövidítve ZORT lesz – mondta a szenttamási zöldek elnöke. Hozzátette, az összejövetelen döntés született a Beljanska bara védett övezetben 200 db tölgy- és hársfacsemete elültetéséről, amelyre már megvan az engedély.

Dragan Kurjački elmondta még, hogy a kormányrendelet miatt nem vesznek részt a jövő hétre bejelentett topolyai környezetvédelmi megmozduláson, de amint a helyzet stabilizálódik, társulnak az ottani zöldek követeléseihez: − A szövetséghez való csatlakozási felhívást megküldjük az említett községek horgász- és vadászegyesületeinek, de szívesen látunk minden civil szervezetet, aki szívügyének tekinti a környezetvédelmet. Ez az egyetlen járható út, hogy az illetékesek komolyan vegyék szándékainkat: kitartunk a környezetszennyezők elleni harcban. A környezetvédők következő házigazdája a turiai Beljanska bara Polgárok Egyesülete lesz.

 

P. L.

szenttamas.rs