Hírek

Szenttamas.rs

 

Szombaton este egy órára elsötétül Szenttamás (is)

A Föld órája ausztráliai helyi kezdeményezés – amelynek társalapítója az ottani WWF környezetvédelmi szervezet volt – 2007-ben indult. Néhány év alatt világméretű önkéntes mozgalommá nőtte ki magát, amely több mint egymilliárd embert mozgósít. Idén a szervezet tizedik alkalommal szervezi meg a WWF a Föld órája elnevezésű akciót, amelyben arra kérik a csatlakozókat, hogy 20 óra 30 perckor kapcsolják le a világítást otthonukban egy órára, és áramtalanítsák az elektromos készülékeiket. A kezdeményezés fő célja nem az áramfogyasztás egy óra alatt elérhető csökkentése, hanem a figyelemfelhívás a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Egyúttal megmutatja azt is, hogy a gondok leküzdhetők az összefogás révén.

Jim Leape, a WWF International főigazgatója a kezdeményezéssel kapcsolatban kiemelte, csak rajtunk múlik, hogy mit teszünk a bolygónk érdekében. Egyénként, kormányként, vállalkozásként és csoportként is pozitív változásokat érhetünk el a bolygón, melyet otthonunknak nevezünk. Ön is segíthet, ha egy órára lekapcsolja a világítást szombat este, és ha a mindennapok választásaiban is gondol a Földre.

Az akcióhoz több éve Szenttamás is csatlakozik. Az idén március 19-én a Graditelj Közvállalat és a Község Városrendezési és Építési Közvállalat szombaton a város több részében is 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolja a közvilágítást. Világítás nélkül marad a Zmaj utca, a Szabadság tér, a községháza épülete továbbá a Sárgakút környéke.

Az emberiség igényei csaknem 40 éve meghaladják a Föld eltartóképességét. Jelenleg másfél Földre lenne szükség az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez, és ha nem változtatunk, 2050-re két bolygó sem lesz elég.

szenttamas.rs