Hírek

Szenttamas.rs

 

Újabb támogatás az iskolakezdéshez

 

Huszonegy magyar nyelven tanuló elsős kisdiák vehette át szerdán Szenttamáson a Rákóczi Szövetség 10 ezer forint értékű iskolakezdési ösztöndíját.

A Hagyományápolók Klubjában a kisdiákokat és szüleiket a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Ternovácz István és Losoncz Dávid, a Rákóczi Szövetség nevében pedig Gáspárdy László és Aradi Márk köszöntötte.

Gáspárdy László elmondta, a Rákóczi Szövetség magyar összefogást jelképező programja 2004-ben a Felvidéken indult, és azóta folyamatosan dolgoznak annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A kezdeményezés mögött nagyszabású társadalmi összefogás áll. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. A program később átterjedt az erdélyi, kárpátaljai és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak. Vajdaság területén a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve 2013 óta folyamatosan támogatják a magyar iskolát választó gyermekeket, illetve azon keresztül a szülőket: − Idén ősszel 26 községben több mint 1300 gyermeknek tudunk ösztöndíjat átadni. Pontosabban november 20-án és 21-én összesen 57 településen osztjuk az ösztöndíjakat, a Kárpát-medencében pedig szeptember elejétől december közepéig több mint 400 helyszínen, közel 9000 kisdiák részesül a Rákóczi Szövetség ösztöndíjában – fogalmazott Gáspárdy László. Mint mondta, a Magyar iskolaválasztási program négy elemből tevődik össze: − A Gólyahír program keretében a magyar családokat vagy a vegyes házasságban élőket köszöntjük, és gratulálunk gyermekük születéséhez. Ekkor az Első könyvem című babanapló kerül átadásra, az óvodai program keretében pedig a Mátyás király mesekönyvet biztosítjuk, melynek részét képezi a szülőket megszólító és magyar iskolaválasztásra bátorító levél. A beiskolázási időszakban egy iskolatáskával gratulálunk a magyar iskolát választóknak, amit a 10 ezer forintos ösztöndíj támogatás követ.

Gáspárdy László elmondta még, hogy a Rákóczi Szövetség 30 éve foglalkozik a határon túli magyarok érdekképviseletével, az itteni magyar közösségek támogatásával, a magyar-magyar kapcsolatok erősítésével. A három évtized alatt a szövetség folyamatos fejlődést mutat, egymás után alakultak ki azok az ösztöndíjrendszerek, programok, utaztatási pályázatok, azok a középiskolai, illetve helyi hálózati rendszerek, amelyek távlatában már büszkén elmondható, hogy Magyarország és talán az egész Kárpát-medence legnagyobb taglétszámával rendelkező civil szervezetévé alakultak. A szövetségnek jelenleg 29 ezer tagja van, a Kárpát-medencében 533 helyi szervezettel, köztük 299 középiskolai, 38 egyetemi és 196 települési szervezettel rendelkezik. 

 

P. L.