Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamáson járt a Vajdaság Vizei Regatta

 

Az idén már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei Regattára, amelyet az újvidéki közvállalat június 22-e és július 1-je között szervezett meg. A cél az idén is ugyanaz: a tartomány vízi útjainak népszerűsítése. A Dunát, Tiszát, a bácskai és a bánáti csatornákat összekötő regattán az idén 86 hajó és mintegy 240 fős ,,legénység” vesz részt, akik ezúttal 230 kilométert járnak be a vajdasági vizeken az Újvidék, Titel, Nagybecskerek, Begafő, Törökbecse, Óbecse, Szenttamás, Kölpény és Újvidék útvonalon. A kishajók június 28-án 13 óra tájban érkeztek meg a szenttamási kikötőbe, ahol a helyiek a Sport és Rekreációs Központ szervezésében fogadást rendeztek számukra. A kétnapos rendezvényen halászlé-főzőversenyt is szerveztek, a műsor kulturális részében pedig a Banda drvena zenekar szórakoztatta a vendégeket.

Radivoj Paroski

A regattásokat Radivoj Paroški polgármester köszöntötte, aki elmondta, azt szeretné, ha az átutazó vendégek nagyon szép emlékekkel távoznának Szenttamásról: ‒ Örülök, hogy a vajdasági rónaság pannon tengerészei újra Szenttamásra érkeztek. Fontos számunkra, hogy a csatornát, amely jelenleg szép látványt és rengeteg lehetőséget nyújt a kikapcsolódni vágyóknak, közös erővel ökológiailag elfogadhatóvá tegyük mindannyiunk számára. Az ilyen jellegű megmozdulásoknak, mint a regatta, elsősorban ez a célja – mutatott rá a szenttamási polgármester.

Bogdan Cvejić, a Marija nevű kishajó egyik utasa elmondta, a regatta június 22-én, pénteken indult Újvidékről, és az idén is nemzetközi jellege van, hiszen a Szerbia több városából érkezett kishajók mellett a résztvevők Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Hollandiából, Horvátországból és Franciaországból érkeztek: ‒ A regatta fő célja a vajdasági víz- és csatornahálózat népszerűsítése, ideértve a Szenttamáson áthaladó Dunát és a Tiszát összekötő csatornát is. Csodálatos vizeink vannak, nagyon sokan nem is veszik észre a gazdag természeti szépséget és élővilágot, ami itt és körülöttünk van. Egy kicsit az idén az időjárás közbeszólt a sokunk számára nyaralással felérő hajókázásba, sokat esik az eső, de reméljük, hogy vasárnapig, amíg a regatta tart, még sok-sok napsütés lesz, fürödhetünk, úszhatunk, szórakozhatunk és kikapcsolódhatunk.Kamenko Milenković, a VRT műsorszerkesztője elmondta, már az első regattán is jelen volt, és azóta megszerette a hajókázást: ‒ Gyakorlatilag az egész regatta Nika Petrović, néhai dunai hajóskapitány emlékére alakult, ugyanis lánya a Vode Vojvodine Közvállalatban dolgozik, és így szerette volna feleleveníteni a dunai hajózás emlékét, a hajózási turizmus jellegét. Az idei körút a legrövidebb, mindössze 230 kilométert hajózunk, de volt olyan év is, amikor több mint 600 kilométert tettünk meg. Az útvonalat minden évben változtatjuk, hiszen a Dunát és a Tiszát kivéve Vajdaságban mintegy 900 kilométer csatorna és folyó hajózható. A kishajók minden évben Újvidékről indulnak, és ide is érkeznek vissza. Volt már több mint 100 hajónk is, az idén azonban a hatalmas érdeklődés ellenére mindössze 86 fért a keretbe, a szervezők szerint ugyanis az ennél magasabb részvételi arány biztonság szempontjából kockázatos. Az idén első állomásunk Titel volt, ahol behajóztunk a Begába, vagyis Nagybecskerek, Törökbecse, Óbecse volt az útvonal, innen érkeztünk Szenttamásra, az utat pedig Kölpény felé folytatjuk. Az elmúlt 10 év alatt mindössze négy alkalommal jártunk Szenttamáson, ezt most pótoljuk, mégpedig olyan módon, hogy itt ünnepeljük a Nemzetközi Duna Napot – magyarázta a hajózás kedvelője. 

Paraczky László