Szenttamási barázda 2013

Szenttamas.rs


Lezajlott a XIV. Szenttamási barázda


Július 27-én a szenttamási Pionír Mezőgazdasági Birtokon tartották meg a 14. hagyományos Szenttamási Barázda elnevezésű szántóversenyt.
A rendezvény célja ezúttal is a mezőgazdasági termelés és a mezőgazdasági mechanizáció népszerűsítése és fejlesztése, valamint a mezőgazdagságban  szerzett tapasztalatok közvelen megosztása volt.
Az idei versenyre is három kategóriában lehetett benevezni, mégpedig: Könnyű – A csoport, Közép – B csoport, és a Nehéz – C csoport, azaz egy-két fejes, háromfejes, továbbá négy- vagy többfejes ágyekékkel vagy váltvaforgatókkal. Szombat reggelig a megmérettetésre összesen 24 traktorista nevezett be, a legtöbben – 13-an – a B csoportban mérték össze tudásukat.
A rendezvényt 10 órakor a község polgármester helyettese, Slobodanka Gradinac nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, a jövőben az ilyen és hasonló rendezvényekre nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy a mezőgazdaságunkat még nagyobb szintre tudjuk emelni. Őt követően az egybegyűlteket a házigazda Pionír Rt nevében Pajdl Zsuzsa agronómus, továbbá a szervezők, a Helyi Közösség elnöke, Brasnyó Nándor és a Mezőgazdasági Bizottság elnöke, Vladimir Rankov agronómus köszöntötték. Ezt követően a parcellaszámok kihúzására került sor. Miután a versenyzőknek a bírálóbizottságok tagjai elmagyarázták a versenyszabályokat, 11 órától elkezdődött a szántás. A 24 benevezett traktorista az előre kimért parcellákon a lehető legjobb tudást produkálta, ami – tegyük hozzá – a hatalmas hőségben és a nehéz talajú versenypályán cseppet sem volt könnyű feladat.
A versenybizottság többnyire okleveles agronómus tagjainak nem volt könnyű dolga. A szántóverseny részvevői kiegyensúlyozott, szoros, minimális különbségű, jó eredményeket mutattak be, a jelenlevő versenybizottság és a nézők népes serege előtt. Amíg a verseny zajlott, bemutatásra került a hagyományos lóval és kézi ekével történő szántás is, melyet a helyi Futó Antal prezentált. Többen is kipróbálták ezt a a valamikor nagyon nehéz, de fontos mezőgazdasági munkát.
A szervezők persze gondoskodtak arról, hogy a rendezvény hangulatos és szórakoztató legyen, amíg a traktoristák és a bírálóbizottság a szántással volt elfoglalva, addig a meghívott vendégek és a jelenlévők több ügyességi játékot láthattak, próbálhattak ki. A benevezett csapatok két versenyszámban mérhették össze tudásukat: négy szalmabálát kellett tolni egy tragacson 60 méteren különböző akadályok közepette, és két hatalmas traktorgumit is tolhattak a résztvevők ugyanezen a távon.
A szántóverseny 13 óráig tartott, és miután a bírálóbizottágok elvégezték a Barázda alapszabályaival összehangban a méréseket, sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre.
A könnyű járművek csoportjában a legjobban osztályzott fellépő ifj. Molnár Tibor volt, a második helyzett Brano Kovačević, a harmadik pedig Kancsár Zsolt lett. A középkategóriában a zsűri tagjai a legtöbb pontot Atanacković Sašának adták, a második Ančić Nikola, a harmadik pedig Djordje Dinjaški lett. A nagy traktorok közül a nehéz terepen a szántóforgató ekét Miroslav Tutorov tudta a legjobban kezelni, a második helyen Cseh Zoltán (Bácsföldvár), a harmadikon pedig Momčilo Kaćanski végzett. Mind a három csoportban az első helyezést elérő fellépő 20 000 dináros jutalomban részesült, és 10 napos tengerparti üdülésre szerzett jogot a szenttamási sport és üdültetési központ jóvoltából. A második helyzett versenyzők 15 ezer, a harmadik helyezettek pedig 10 ezer dinárt kaptak.
A szervezők ezenkívül díjakat biztosítottak a legidősebb (Antić Lazar, 1929-ben született) és a legfiatalabb versenyzőnek (Atanacković Marko, 2001-ben született), továbbá a legjobban felszerelt traktor tulajdonosának, valamint az ügyességi versenyen helyezéseket elért egyéneknek és csapatoknak is.
Az idei rendezvényt elemezve dr. Berényi János, a versenybizottság tagja, az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmunkatársa hírportálunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idei nehézkategóriában a 12 versenyző között volt egy nagyon fiatal, mindössze 12 éves fiú is, aki rendkívül ügyesen vezette a tratort, és majdnem a legjobb lett: – Ez azt jelenti, hogy a Szenttamási Barázda rendezvényen kívül tájainkon magának a mezőgadaságnak is van jövője, ami mindenképpen dicséretes és örvendetes. Maga a verseny igen nehéz körülmények között folyt, hiszen aratás közben folyamatosan esett az eső, aminek következtében a munkagépek és a traktorok nagyon letaposták a tarlókat, az utóbbi hetek száraz időjárása pedig méginkább megnehezítette magát a szántást. A versenyzőknek nagyon oda kellett figyelniük, és ügyeskedniük ahhoz, hogy egyenesen kihúzzák a barázdát, és betartsák a névleges mélységhez képest az 1/3-os mélységet,  azaz 8-9 centimétert. Nyugodtan elmondhatom, hogy az eddigi 14 verseny közül az idén tartották magukat legjobban a versenyzők a megadott mélységhez, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az elmúlt évek tapasztalatai nem voltak hiábavalóak. Maguk a szervezők, a versenyzők, de a versenybizottság is rengeteg tapasztalatot szerzett, ezt a missziót mindenképpen tovább kell vinni, és átadni a jövő nemzedékének – mondta dr. Berényi János.

Paraczky László, Szenttamás, 2013-07-28