Hírek

Szenttamas.rs

                                                       

Lezajlott a XIX. Szenttamási Barázda

 

A mezőgazdasági gépesítés népszerűsítése és fejlesztése, valamint a mezőgazdagságban szerzett tapasztalatok közvetlen megosztása vezérelte a szervezőket a Szenttamási Földműves Szövetkezet parcelláján, a Szabadkai út bal oldalán tegnap megrendezett hagyományos, immár 19. Szenttamási Barázda elnevezésű szántóversenyen.

Az idei versenyre is három kategóriában lehetett benevezni: könnyű – A csoport, közép – B csoport és a nehéz – C csoport, azaz egy-két fejes, háromfejes, továbbá négy- vagy többfejes ágyekékkel vagy váltvaforgatókkal. Ugyanakkor a szervezők a legfelszereltebb erőgépet, a legidősebb, a legfiatalabb és a legjobb női versenyzőt is jutalmazták. Szombat reggelig a megmérettetésre összesen 50 traktorista nevezett be, a legtöbben – 13-an – a B csoportban mérték össze tudásukat. Az előző versenyekhez képest ezúttal jóval több vidéki versenyző nekezett be, a helyi, turiai és nádaljai traktoristák mellett Verbászról, Temerinből, Kucoráról, Bácsföldvárról is érkeztek résztvevők.

A rendezvényt Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, a jövőben az ilyen és hasonló rendezvényekre nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy a mezőgazdaságunkat még magasabb szintre tudjuk emelni.

A Szenttamási Barázda egyedülálló rendezvény Vajdaságban, ezért a tartományi titkárság támogatja a mezőgazdasági termelők ilyen jellegű találkozóját. Az ilyen és hasonló rendezvények nagyban hozzájárulnak a mezőgazdaság fejlesztéséhez és előrehaladásához, a termelők pedig egy helyen találkoznak egymással, tapasztalatot cserélnek. Sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk a megfelelő agorotechnikai eljárásoknak, hiszen ezek biztosítják a magasabb hozamokat – mondta Radojević. Emlékeztette a jelenlévőket a mezőgazdasági minisztérium és a tartományi mezőgazdasági titkárság tavalyi együttes akciójára, amikor lehetőségük nyílt a termelőknek felújítani a mezőgazdasági gépezetet: – Jelentős összeggel támogattuk az új erőgépek és kapcsolható eszközök vásárlását, és csaknem mindenki, aki bármilyen érdeklődést tanúsított a pályázat iránt, elégedett volt. Ez a kitűnően megszervezett szántóverseny a szántás jelentősége mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a jó mechanizációnak ugyancsak fontos szerepe van a termelésben. Arról is tárgyaltunk, hogy a jövő évtől szélesítjük a rendezvényt, több helyen selejtezőkat tartunk, a szántóverseny döntőjét pedig itt, Szenttamáson rendezzük meg. Így olyan a legjobb versenyzők számára lehetőség nyílik a külföldi szántóversenyeken való részvételre – mondta Vuk Radojević.

Őt követően a jelenlévőket Radivoj Paroški polgármester köszöntötte, aki kiemelte, az önkormányzat idén mindent megtett, hogy az előző évekhez képest tömegesebb és magasabb színvonalú rendezvényt szervezzenek: ‒ Több alkalommal is részt vettem a szántóversenyen, és nyugodtan elmondhatom, hogy az idei a legjobban megszervezettek közé sorolható. A szenttamási Helyi Közösség Ninoslav Jokanović elnökkel az élen rövid idő alatt bebizonyította, egy kis jóakarattal, jó szervezéssel igen sokat el lehet érni. Az önkormányzat mindezt támogatta. Községünk mezőgazdasági vidék, kitűnő termőföldünk és jó termelőink vannak, így csak arra volt szükség, hogy a kettőt összehozzuk, és a termelők mindenki előtt bebizonyítsák, mit tudnak. A Szenttamási Barázdának tovább kell fejlődnie, még több kihívással, érdekes, hasznos tanácsokkal, példákkal idevonzani a gazdákat. Ez az idén sikerült, hiszen rengetegen érkeztek, vidékiek is, akik nemcsak a versenyre, hanem a kiállításra és a kísérőrendezvényekre is kiváncsiak voltak – mondta a szenttamási polgármester.

Ninoslav Jokanović, a Helyi Közösség tanácsának és a rendezvény szervezőbizottságának elnöke sem titkolta elégedettségét a magas részvételt és az óriási érdeklődést illetően. Rámutatott, a június 15-én megválasztott tanácsnak nagyon rövid idő alatt kellett megszerveznie a rendezvényt, de hála az összefogásnak és a jó csapatnak, minden a legjobban sikerült: ‒ Nagyon kevés időnk maradt az előkészületekre, de amint az a helyszínen is látható, sikerült felkelteni a nyilvánosság érdeklődését, és itt nem csupán a versenyzők számára gondolok. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon támogatta és hozzájárult a rendezvény sikerességéhez. Köszönet az önkormányzatnak a támogatásért, és azért, hogy a jövő évi, sorrendben 20. rendezvényről már most elkezdtünk beszélgetni abból a célból, hogy érdekesebbé, színvonalasabbá tegyük.

A Helyi Közösség tanácsának tagja, Szabó Róbert, aki már több alkalommal részt vett a szántóversenyen, elmondta, néhány év után idén újra több a vidéki traktorista, legtöbben pedig a B kategóriában állnak rajthoz: ‒ Az idén 42 traktoros nevezett be, akik el is jöttek. Van A, B, C kategóriánk, a legtöbb versenyzőnk a B kategóriában rajtolt. Úgy próbáltuk szervezni, csinálni, hogy mindenki jól járjon, részt vegyen, fiatalok, öregek, kicsik, nagyok. Lesznek különböző ajándékok, a gyerekeknek vannak ajándékok, a hölgyek külön ajándékot kaptak, szintén egy pólót. Úgy néztük, hogy mindenki valami jutalomban részesüljön.

Miután a versenyzőknek a bírálóbizottságok tagjai elmagyarázták a versenyszabályokat, 10 órától elkezdődött a szántás. A 42 megjelent traktorista az előre kimért parcellákon a lehető legjobb tudást produkálta, s ez – tegyük hozzá – a hatalmas hőségben cseppet sem volt könnyű feladat.

A versenybizottság többnyire okleveles agronómus tagjainak nem volt könnyű dolga. A szántóverseny részvevői kiegyensúlyozott, szoros, minimális különbségű, jó eredményeket mutattak fel a versenybizottság és a nézők népes serege előtt. A mezőgazdasági szakemberekből álló zsűri elnöke ezúttal is Vladimir Rankov, a verbászi mezőgazdasági szakszorgálat agronómusa volt, aki elmondta, az eddigi rendezvényekhez képest az idei a legtömegesebbnek számít. Nem csak a résztvevők, hanem a kiállítók és a látogatás szempontjából is: ‒ Ez sorrendben a 16. barázda rendezvény az eddigi 19-ből, amelynek a szervezésében személy szerint is részt veszek. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a versenyzőknek, akik eleget tettek a meghívásnak, hiszen az 50 jelentkező közül 42 traktoros jött el, ami a kiváló részvételnek tudható be. Emellett a kísérőrendezvényként megálmodott és megvalósult mezőgazdasági kiállításon ugyancsak szép számban megjelentek a kiállítók, ami csak fokozta az érdeklődést és emelte a verseny színvonalát – magyarázta a szakember. A kérdésre, hogy mit és hogyan osztályoznak a bizottságok a szántóversenyen elmondta, több kritérium van, amit pontoznak, ugyanakkor negatív pontokat is lehet gyűjteni: ‒ Fontos az irány, a mélység, a barázda nyitása és zárása, továbbá a felszántott terület kinézése. Ugyanakkor negatív pontokat számítunk fel, ha a versenyző áthajt a szomszédos parcellára, rosszul fordul meg a traktorral, nem csukja be a barázdát stb. – tette hozzá Vladimir Rankov.

Amíg a traktorosok versenyeztek, a közönségnek bemutatták a hagyományos, lóval és kézi ekével történő szántást is. Többen is kipróbálták ezt a a valamikor nagyon nehéz, de fontos mezőgazdasági munkát.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy a rendezvény hangulatos és szórakoztató legyen. Amíg a traktoristák és a bírálóbizottság a szántással volt elfoglalva, addig a meghívott vendégek és a jelenlévők több ügyességi játékot láthattak, próbálhattak ki. A benevezett egyének és csapatok zsákbaugrálásban, csizmahajításban, vastag lánc dobásában és egy gumikerekű kocsi tologatásában versenyeztek. A gyerekek számára a szervezők sétakocsikázást rendeztek.

A szántóverseny 13 óráig tartott, és miután a bírálóbizottságok elvégezték a verseny alapszabályaival összhangban a méréseket, sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A könnyű járművek csoportjában a legjobban osztályzott versenyző Serfőző Lívia lett, a szakemberek megdicsérték munkáját: ‒ Orosz traktorral jöttem, kétvasú ekével, az A kategóriába. Egyetlen nő vagyok az idén is, ez a hatodik évem. Az első két évben nem értem el semmilyen helyezést, az utolsó négy évben második helyezést értem el ugyanebben a kategóriában, ugyanazzal a traktorral és ugyanazzal az ekével.

Lívia az idei szántóversenyen egy tíznapos tengerparti nyaralást nyert.

Az A kategóriában a második helyezett az óbecsei Kovács László, a harmadik pedig a szenttamási Majoros Attila lett.

A középkategóriában a zsűri tagjai a legtöbb pontot Đorđe Dinjaškinak adták, a második Kaćanski Sreten, a harmadik pedig Simin Miroslav lett. A nagy traktorok közül a búzatarlón a szántó-forgató ekét Mag Zoltán tudta a legjobban kezelni, a második helyen Cseh Zoltán (Bácsföldvár), a harmadikon pedig Stojkov Ratomir végzett. Mind a három csoportban az első helyezett 20 ezer dináros jutalomban részesült, és 10 napos tengerparti üdülésre szerzett jogot a szenttamási sport- és üdültetési központ jóvoltából. A második helyezett versenyzők 15 ezer, a harmadik helyezettek pedig 10 ezer dinárt kaptak.

A bácsföldvári Cseh Zoltán elmondta, 2011 óta vesz részt folyamatosan a Szenttamási Barázda rendezvényen, és már több helyezést is elért: ‒ Háromszor első helyet, egyszer második helyet értem el Regent négyvasú ekével. Az előző évekhez viszonyítva az idei évben tényleg kiállítóból is, versenyzőből is sokan vesznek rész. 2011-ben is ötven páran voltunk versenyzők, ha jól emlékszem.

A szervezők ezenkívül díjban részesítették a legidősebb (Antić Lazar, 1929-ben született) és a legfiatalabb versenyzőt, Füstös Leventét, aki 2005-ben született. A 13 éves fiú elmondta, 5-6 éves kora óta csaknem mindent megtanult a traktorral dolgozni, legjobban azonban szántani szeret. Jutalomként ő is is 10 napot tölthet Sutomoreban. A szervezők díjazták továbbá a legjobban felszerelt traktor tulajdonosát, valamint az ügyességi versenyen helyezéseket elért egyéneket és csapatokat is.

 

Paraczky László