Hírek

Szenttamas.rs

 

Elindult a kolbászkaraván

Zomborban, Szabadkán és Újvidéken is lesz árusítással egybekötött turiai termékbemutató

− A vasárnap Belgrádban tartott termékbemutatóval kezdetét vette az idei jubileumi, 40. Turiai Kolbászfesztivál vajdasági körútja. A kolbász népszerűsítése a hagyományoknak megfelelően február 2-án Zomborban, február 9-én Szabadkán, február 16-án pedig Újvidéken folytatódik, mindenhol megkóstolható és megvásárolható lesz a Szenttamás községhez tartozó település világhírű kolbásza – mondta az este tartott szervezőbizottsági ülést követően Željko Popić, az egyesület elnöke.

Szavai szerint a fővárosban eddig soha nem látott érdeklődés nyilvánult meg a turiai finomság iránt, a polgárok órák alatt szétkapkodták az összes kolbászt.

− A mai ülésen kijelöltük a Zomborba, majd a jövő pénteken Szabadkára utazó csapatot, a városokban a helyszínek változatlanok, és továbbra is áron alul adjuk a turiai finomságot. A rostélykolbász 250, a nyers házikolbász 900, a száraz kolbász kilója pedig 1200 dinárba kerül. Mivel ezek a termékbemutatók humanitárius jellegűek, így minden városban több tíz kg nyers kolbászt adunk ajándékba annak az egyesületnek vagy intézménynek, amelyet a szervezők kijelölnek erre. Azt szerintem már mindenki tudja, hogy immár 40 éve ugyanolyan turiai kolbászt készítünk, ami nem csípős, így egyaránt fogyaszthatják a gyerekek és az idősek is. Aki csípősebben szereti, tehet hozzá csípős kechupot, vagy fűszeres mustárt – mondta a rendezvény főszervezője.

Željko Popić kiemelte, a régió legnagyobb múltra visszatekintő és egyúttal legnagyobb ilyen jellegű fesztiválja a kezdetektől fogva lehetőséget ad a helyi, hazai és az ipari kolbászkészítők számára saját termékeik bemutatására. A szárazkolbász-minták február 12-e és 22-e között adhatók le az egyesület székházában, és mind a három kategóriában díjakat osztanak ki.

− A kolbászfesztivál mintegy tíz évvel ezelőtt kolbászgyúrási versennyel bővült, ami ugyancsak nagy visszhangra talált a gasztronómiai finomságot kedvelők körében. Idén február 23-án délután két órakor indul az immár nemzetközivé nőtt kolbászgyúró verseny, amelyen a látogatók közvetlenül, illetve az óriás kivetítőkről megtudhatják, hogyan készül szűkebb és tágabb térségünkben a kolbász, élőben kísérhetik figyelemmel a darálás, fűszerezés, gyúrás és a töltés menetét. A versenyző csapatok munkáját a nagyszínpadról folyamatos tamburazene kíséri. A háromnapos rendezvény fő attrakciója ezúttal is az óriáskolbász bemutatója lesz, amire másnap délben kerül sor a falu központjában. A „hosszú kígyó“-nak nevezett különlegességet idén a böllérek 2040 méteresre tervezik, és a megnyitót követően méterszámra árulják majd – mondta Popić. A térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét idén a hónap utolsó hétvégéjén, pontosabban február 23-a és 25-e között rendezik meg.

 

 

Forrás: Magyar Szó, Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs