Önkormányzat

Szenttamas.rs

 

ALÁÍRTÁK A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEKET

 

Szenttamás község polgármestere, Radivoj Paroški és a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vezetője, továbbá Radivoj Debeljački, a községi tanács tagja ma ünnepélyes keretek között aláírták azokat a szerződéseket a kis- és középvállakozókkal, akik vállakozásukhoz jogot nyertek az önkormányzat által kiírt, vissza nem térítendő támogatásra. Először történt meg, hogy a községi költségvetésből eszközöket különítettek el a gazdasági vállakozók támogatására 3,5 millió dinár értékben. A jelenlévők közösen leszögezték, hogy nagyon jó lenne folytatni ezt a gyakorlatot, és a következő években növelni az alapokat, de a pályázatba még több üzleti vállalkozást be kell kapcsolni.

– Az idén először különítettünk el a községi költségvetésből eszközöket a község területén működő kis- és középvállakozók számára. 11 vállakozás számára 3,5 millió dinárt osztottunk szét, és egyáltalán nem volt könnyű meghatározni, hogy kik kapják a vissza nem térítendő eszközöket, ugyanis a felhívásra 37 pályázat érkezett be. Jelenleg éppen a következő évi községi költségvetés meghatározása van folyamatban, amelyben még több pénzt biztosítunk erre a támogatásra. Az eszközökkel, amelyet polgáraink adó- és más járulékok címén befizetnek a községnek, három fejlődési irányvonalat szeretnénk támogatni: a kis- és középvállalkozásokat, a bejegyzett mezőgazdasági termelőket, de tervben van a potenciális külföldi befektetők idecsalogatása is. Nem kevésbé fontos, hogy Szenttamás szervezetten felkészüljön, és logisztikailag támogasson minden helyi vállakozót olyan módon, hogy a támogatást más forrásokból biztosítsa. Megszerveztük a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda működését, ahol igényelni lehet a segítséget a különböző pályázati űrlapok kitöltése esetében – mondta a szerződések átadását megelőzően a szenttamási polgármester.

A vállakozók nevében Dragan Krnjetin, a Vulkan Komerc cég tulajdonosa köszönte meg a támogatást, kiemelve annak jelentőségét: ‒ Eddig szinte állandóan volt lehetőség a köztársasági és tartományi pályázatokba való bekapcsolódásra, most viszont olyan lehetőség adódott, hogy itt helyben, az önkormányzatnál is lehet pályázni. A cég munkájához minden támogatás nagyon jól jön, így a most megítélt eszközök is. Javasolom azonban, hogy ezentúl a pályázati kritériumokat úgy állítsák össze, hogy minél többen pályázhassanak. Ettől is fontosabb, hogy a keretösszeget több vállalkozó osztja szét, javítva ezáltal a község gazdasági fejlődési mutatóját – mondta Dragan Krnjetin.

Egyetértett a felszólalóval Dušan Drašković, a Stefanova cég tulajdonosa is, aki elmondta, hogy a rendelkezésre álló keretet minél több pályázónak kell szétosztani. Így lehet, hogy egy-egy cég kissé kevesebb összeget kap, de a kis támogatás is nagyon jól jön: ‒ Egyébként a mostani támogatásnak köszönhetően két új dolgozót tudok alkalmazni a cégben, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy megítélt eszközöknek komoly jelentősége van – mondta.

Jelena Marić, a Carpe Diem kisvállalat tulajdonosa felkérte a most támogatásban részesült kollégákat, vállakozókat, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget a társadalom iránt, továbbá a több tapasztalattal rendelkezőket, hogy vállalják a tanácsadó szerepét azoknál, akik most indulnak az üzleti világba, illetve vállalatot, vállakozást terveznek nyitni: ‒ A cél pedig, hogy községünben minél több vállalkozó merjen nekivágni a saját elképzelésnek, hiszen ebből az egész társadalom gazdaságilag megerősödhet és fejlődhet – mutatott rá a fiatal kisvállalkozó.

A szerződések aláírását követően Radivoj Paroški elmondta, mindannyiunk célja, hogy a helyi gazdaság erősödjön, ezért az elkövetkező időszakban a község még több forrást biztosít a vállalkozók, de a mezőgazdászok számára is, ugyanis ők képezik a község gazdaságának gerincét. 

 

Paraczky László