Hírek Választások 2016

Szenttamas.rs

valasztasok

 

Lakossági fórumot tartott a VSZL szenttamási alapszervezete

Lakossági fórumot tartott szombaton, április 2-án a Vajdasági Szociáldemokrata Liga szenttamási községi szervezete. Az összejövetelen, amelynek fő témája az aktuális mezőgazdasági kérdések mellett a küszöbön álló választások voltak, a párt helyi alapszervezetének elnöke, Marko Lutkić bevezetője után felszólalt Branislav Bogaroski, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) alelnöke, tartományi mezőgazdasági tirkár és Duško Radaković a párt végrehajtó bizottságának alelnöke is.

Duško Radaković többek között beszámolt a lesújtó statisztikai adatokról, amelyek egyértelműen kimutatják, hogy Szerbiában milyen rosszul élünk, továbbá rámutatott, hogy hazánkban a legalacsonyabbak a bérek az egész régióban. A külföldi beruházások az elmúlt években tízszeresen kisebbek voltak a tervezetteknél, az önkormányzatok bevétele pedig egyre csökkenő tendenciát mutat, ami szerinte a jövőben is folytatódik.

Branislav Bogaroški

Branislav Bogaroški felszólalásában utalt arra, a vajdasági képviselőház mezőgazdasági bizottsága javasolta a kormánynak, hogy vitassa meg az állami termőföld bitorlásával kapcsolatos fejleményeket. Mint mondta, a köztársasági kormány március 11-i rendeletével megjutalmazta a földbitorlókat, ahelyett hogy megbüntette volna őket a törvény értelmében. A párt alelnöke rámutatott továbbá, hogy a mezőgazdaság számára elkülönített támogatások Európában Szerbiában a legkisebbek. A környező országokban ez a támogatás 150 − 200 euró körül van, míg Szerbiában 35 eurót tesz ki hektáronként: − Mennyire reális ezek után elvárni a vajdasági mezőgazdasági termelőtől, hogy lépést tartson a horvátországi és bosznia-hercegovinai termelőkkel? – tette fel a kérdést Bogaroški. Hozzátette, hogy 100 000 alírást gyűjtenek népszavazás kiírására, amelyen arról kellene véleményt mondani, hogy bérbe adjuk-e a külföldieknek és a hazai újgazdagoknak a termőföldet. A párt szerint ezáltal lehetetlen helyzetbe kerülnének a közepes és kistermelők, pedig éppen az az állam feladata, hogy megvédje őket. Az aláírásgyűjtési akció javában tart, és ezidáig mintegy 70.00 aláírást sikerült összegyűjteni.

Marko Lutkić

A lakossági fórum folytatásában a jelenlévők kérdéseket intéztek a vendégekhez. Végül Marko Lutkić külön köszönetet mondott a tartományi mezőgazdasági titkárságnak, amely mintegy 13 millió dinárral támogatta a nádaljai vízgyár kiépítését, az elavult turiai vízvezeték hálózat egy részének cseréjét, továbbá a szenttamási szennyvíztisztító berendezés vásárlását.

 


A lakosági fórum résztvevői, 2016. április 2. képek

A lakosági fórum résztvevői, 2016. április 2. képek

P. L.


valasztasok