Váltsághelyzet

Szenttamas.rs

 

Védőmaszk és élesztő is lesz elegendő

Hétfőtől teljes kapacitással dolgozik a zentai Biospringer RS Kft., így 4-5-szörösére növeli a kiscsomagolású nyers élesztő előállítását, ugyanakkor a pékségek számára készülő félkilós élesztő termelését is a duplájára növeli a francia tulajdonban lévő élesztőgyár.

Branislav Nedimović, Szerbia mezőgazdasági minisztere elmondta, az élesztő előállítása várhatólag eléri a heti 240 tonnát, így csupán napok kérdése, hogy a hiánycikknek számító termék a boltokban is megjelenljen. Elmondta továbbá, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkálatokhoz van elegendő üzemanyag, és amint az időjárás megengedi, azok folytatódhatnak. Hangsúlyozta, a kijárási tilalom a mezőgazdasági termelőkre is vonatkozik.

Ami a védőmaszkokat illeti, szerdától várhatólag már az ország összes gyógyszertárában kapható lesz. A Kínából érkező védőmaszkszállítmányok tegnap érkeztek meg Szerbiába, pontosabban az Stara Pazova-i központi raktárba, ahonnan szerdától szállítják a gyógyszertárakba. A szerb kormány elrendelte, hogy a védőmaszk darabonkénti maximális ára nem lehet több 120 dinárnál, a polgárok pedig legfeljebb 10 darabot vásárolhatnak. Két nap múlva újabb szállítmány érkezésére számítanak, ami az itthon előállított termékekkel együtt lefedi a keresletet.

szenttamas.rs