Hírek

Szenttamas.rs

 

Csende Tamás

Budapestiek Gion Nándor nyomában

Április első szombatján újabb magyarországi Gion-rajongók látogattak Szenttamásra. A vendégek a Popovača utcai Emlékház látogatása után megtekintették a regényekben szereplő helyszíneket, a Szentháromság-szobrot és a Szent Kereszt Felmagasztalása templomot is. Csende Tamás és felesége barátaikkal először jártak Szenttamáson. Mint mondta, középiskolás korában olvasta el az első Gion-regényt, ami annyira „megfogta”, hogy utána még néhányszor újraolvasta több más regénnyel együtt. Egyre inkább vágyódott, hogy felkeresse a könyvekben szereplő helyszíneket.

− Talán 15 éves lehettem, amikor apukám karácsonyra megkapta a nővéremtől a Latroknak is játszott című Gion-regényt. Emlékszem, 3-4 napra szinte teljesen kivonta magát a család életéből, amíg a végére nem ért. Én azt gondoltam, hogy ez nem kötné le a figyelmemet, biztos valami unalmas szépirodalom. Néhány hónappal később, nyaralás közben a kezembe került a könyv, és engem is teljesen beszippantott Rojtos Gallai István és Török Ádám története. A könyvet azóta 2-3 alkalommal újraolvastam, illetve több más, korábbi a szerző tollából származó regényt és novellát is, melyek megmagyarázhatatlan, óriási erővel hatottak rám. Közben megtudtam, hogy Máté barátom anyukája, Éva néni is nagy Gion- rajongó (szinte naponta ment a fegyverneki könyvtárba az újabb és újabb regényekért, amíg a a teljes életmű végére nem ért), és többször hosszasan beszélgettünk az író műveiről. Barátom édesanyja teljesen belevetette magát a könyvek hátterének megismerésébe is, ezért Máté és párja Györgyi egyik születésnapjára meglepte őt egy szenttamási túrával, amire a feleségemmel együtt elcsábítottak minket is – mesélte Tamás.

Mint mondta, kora reggel indultak Budapestről, és 3 óra alatt meg is érkeztek a szenttamási Gion Emlékházba: − Gion Nándor otthonát a leginkább szívükön viselő, és az írói hagyatékot csupán szeretetből ápoló csapat nagyon szívesen fogadott bennünket. A regények keletkezéséről, a szerző életéről, a régi falubeliekről (Gion a szereplőit leginkább róluk mintázta) rengeteg érdekes információt megtudtunk. Dr. Horváth Futó Hargita irodalomtörténész, aki Gion Nándorról írta a disszertációját, betekintést adott az életmű szépirodalmi értelmezésébe is. Már dél körül járt az idő, amikor egy történelemórával egybekötött sétára indultunk. Németh Dezső és Paraczky László megmutatta nekünk a Latroknak is játszott (még meglévő) helyszíneit. Láttuk a Szívet, a Krebsz-malom maradványait és a kálváriát is, a 9. stáción a Virágos Katonával. László mesélt nekünk a falu magyarsága szempontjából releváns dolgok történetéről, és megmutatta a kapcsolódó helyszíneket is – sorolta Csende Tamás. Hozzátette, fantasztikus volt a regény helyszínein járni, szinte maga előtt látta a citerázó Rojtos Gallait és Török Ádámot, Rézit meg a többieket: − Csodás élményekkel gazdagodva indultunk vissza Budapestre és már meg is beszéltük, hogy néhány napon belül a kezünkbe kell vennünk valamelyik Gion-regényt – mondta l a budapesti fiatalember.vendegek_a_gion_hazban_670x400_kepek

vendegek_a_gion_hazban_670x400_kepek

vendegek_a_gion_hazban_670x400_kepek

vendegek_a_gion_hazban_670x400_kepek

szenttamas.rs