Hírek

Szenttamas.rs

 

Hatvanheten adtak életmentő folyadékot Szenttamáson

Második alkalommal szervezett véradási akciót idén a szenttamási Vöröskereszt pénteken délelőtt a Sport-, Rekreációs és Üdültetési Központ kistermében. Az akcióra hetven polgár jelentkezett, közülük hárman nem tudtak adni vért.

 

A koronavírus-járvány miatt előállt helyzet csökkentette ugyan a véradók érdeklődését az akció iránt, ennek ellenére Bergel Zoltán, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára elégedett. Mint mondta, hetven véradó részvételére számítottak, és pontosan ennyi önkéntes jelent meg. Közülük különböző egészségügyi problémák miatt hármat utasítottak vissza a Tartományi Vérátömlesztő Intézet munkatársai: − Hetvenet láttunk elő, és pontosan hetvenen is jelentkeztek, ami elég szép szám ebben a helyzetben, amiben vagyunk. Hatvanheten tudtak vért adni, három jelentkezőt pedig visszautasítottak. Örülünk neki, hogy voltak újak is, mindig szívesen várunk új véradókat, akik bővítik a véradók családját. Június 16-án, kedden ünnepeljük a véradók világnapját, ami egyébként 14-én van, de mivel vasárnapra esik, át kellett helyezni. A vadászotthonban rendezünk egy kisebb ünnepséget, amelyre meghívót kapnak a véradóink, és ott fogjuk majd nekik megköszönni azt, hogy már hosszabb ideje kitartóan adják a vért. Elismerésben részesülnek mindazok akik 5, 10, 35 stb. alkalommal adtak vért.

Dr. Vaso Kulidžan, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet orvosa megköszönte a véradóknak, hogy a kötelező védőfelszerelés alkalmazása ellenére is sokan megjelentek a pénteki akción: − Az előállt helyzet ellenére is jól sikerült akcióról beszélhetünk, sokan eljöttek. Az elmúlt két és fél hónapban tudjuk, hogy a kórházak másképpen működtek, kevesebb volt a műtét, és szerencsére nem merültek le a vértartalékok. Intézetünk a járvány ideje alatt ehhez igazodott, kisebb intenzitással dolgoztunk, az akciókon is kevesebb véradó jelent meg, viszont az orvosi ellenőrzések továbbra is szigorúbbak az ilyenkor szokásosnál. Lassanként rendeződik a helyzet, a kórházak, köztük a Vajdasági Klinikai Központ, immár teljes kapacitással dolgozik, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi intézmények egyre több vért igényelnek. Előttünk a nyár, és köztudott, hogy a szabadságok ideje alatt sokkal kevesebben járnak vért adni, így valószínű, hogy újra lesznek rendkívüli akciók – mondta az intézet szakorvosa. 

 

Paraczky László

szenttamas.rs