Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

Cservenkánál nem szennyezik tovább a Bácskai Nagycsatornát

 

A verbászi Ökológiai Mozgalom kezdeményezésére a cservenkai cukrogyárba látogattak a minap a verbászi Vital és a helyi Pannon alkoholgyár képviselői

 

A verbászi környezetvédőket Ratko Đurđevac, a Vital csapatát Milenko Bobić, a vezérigazgató tanácsosa, a Panon gyárat pedig Julijan Rac vezérigazgató képviselte. A házigazda nevében a csoportot a cukorgyár műszaki igazgatója, Nenad Lukić fogadta, aki elmondta, a gyárból többé semmilyen szennyező anyag nem folyik sem a Begejacba, sem pedig a Bácskai Nagycsatornába. Kiemelte, a cukrogyár idén közel egymillió eurót fektetett be a környezetvédelmi normák elérésébe, amellyel egyúttal csökkenti termelési költségeket, ezáltal pedig növeli a gyár versenyképességét a piacon. A kérésre, hogy pontosítsa a beruházásokat, elmondta, már működik a barometrikus keverőkondenzátor és hűtőtorony, a beérkező cukorrépa szárazon történő kirakása jelentősen csökkentette a répa mosására használt víz mennyiségét, az utolsó ülepítőtartályba szórt baktériumok elősegítik, hogy a gyárból kijövő víz az elfogadható minőségű, ún. második kategóriába kerüljön, és bebetonozták a Begejac csatornába vezető csövet. A műszaki igazgató elmondta, a hűtőtornyok üzembe helyezésével és az szennyvízelvezető csatornák bebetonozásával a cukorgyár immár gyakorlatilag (is) megakadályozza, hogy a gyárból bármilyen szennyezett víz a Begejacba, (onnan pedig a Bácskai Nagycsatornába) kerüljön, így lekerültek a környezetszennyezők listájáról.

A Panon gyár hamarosan hasonló beruházásba kezd, a Vital pedig már megkezdte az ajánlatok begyűjtését a hűtőtornyok és a (szenny)víz technikai kezelésének terén, így a látogatás a tapasztalatok mellett maximálisan hasznosnak bizonyult számos olyan dilemma megoldására, amelyekkel a cukorgyár műszaki csapata szembesült, mind az ajánlattevők kiválasztásában, mind a felszerelés és a próbaüzem kérdésében. A három vállalat képviselői többek között megállapodtak abban, hogy lehetőség szerint mérlegelik a szélesebb körű együttműködés és segítségnyújtás feltételeit és lehetőségeit, szem előtt tartva a kapcsolódó pontok meglétét, különösen a közbeszerzés területén.

− A cservenkai cukorgyár és a Panon alkoholgyár gőz- és melegvíz-termelési potenciálja olyan fenntartható erőforrás, amely a megfelelő távfűtő rendszer kiépítését követően akár az egész települést fűthetné. Nagy kár, hogy ezeket a tényeket sehol sem mérlegelték − szögezte le a látogatást követően a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke, Ratko Đurđevac. Kiemelte, a cukorgyár lépése mérföldkőnek számít a Bácskai Nagycsatorna szennyezésének csökkentésében. A „zöldek” megpróbálják összekapcsolni az üzleti szféra további partnereit olyan európai intézményekkel, amelyek elsősorban a környezetvédelmi beruházások területén kedvező üzleti hiteleket nyújtanak. Leszögezte, a nagyvállalatok esetében a környezetkímélő termelés az egészséges munka- és lakókörnyezet első előfeltétele, ezért az elkövetkező időszakban figyelmük főleg az ezt felvállaló vállalkozók, vállalatok támogatására irányul. 

P. L.

szenttamas.rs