Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

A megtorlás áldozataira emlékeztek Verbászon

Szentmisét mutattak be szombaton az óverbászi katolikus templomban az 1944–45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett áldozatok tiszteletére. Ezt követően a jelenlévők a régi temetőben található tömegsírok közelében álló keresztnél emlékeztek meg az ártatlan áldozatokról.

A jelenlévőkhöz intézett rövid beszédében Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a három tömegsírból kettőben biztosan vannak ártatlan magyar és német áldozatok: − Talán a magyar országgyűlés elnökének 2011-ben az országházban tartott megemlékezésen elhangzott szavait idézném, aki azt mondta: „A bűn akkor teljesedik be, amikor elfelejtjük. Ha ezt ránk kényszerítik, feledni akkor sem szabad”. Itt pontosan az volt a helyzet, hogy sokáig, évtizedekig ránk kényszerítették a hallgatást, ennek pedig az eredménye, hogy a mai napig is sok tömegsír van Délvidék-szerte ismeretlen helyen. Bízunk benne, hogy egyre kevesebb ilyen hely marad, hiszen a kisebb-nagyobb településeken azért még vannak hívek, akik ezeket a sírokat kisebb-nagyobb gonddal rendezik és ápolják. Helytörténészeknek, történészeknek hála, már tudjuk, hogy zömében hol találhatók a tömegsírok, és van egy kiadvány is, amely tartalmazza ezek helyét. Össze kell fognunk, és ezeket rendbehozni, kitakarítani, az itteninél egy kicsit méltóbb körülményeket kell teremteni. Remélem, hogy meg tudjuk tenni – mondta Cseresnyésné Kiss Magdolna, akinek nagyapja ugyancsak az itteni tömegsírok valamelyikében nyugszik.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, mgr. Hajnal Jenő úgy fogalmazott, ilyen helyen pontosan tudja az ember, hogy mi a dolga: − Nemcsak az emlékezet őrzés fontos, hanem ennek a temetőnek megtalálni azokat a sírhelyeit, azt a helyet, ahol a tömegsír is van. Ha mást nem, legalább olyan utakat kialakítani, kibontani, amelyek méltón emlékeznek őseinkre.

A rövid alkalmi műsorban a Bakonyszombathelyen élő verbászi születésű Kozsán Ilona Jung Tamás székelykevei születésű címzetes püspök könyvéből olvasott egy könyörgést. Mint mondta, egyik nagyapját fejbelőtték, a másikat agyonverték, és mindketten a mai napig is jelöletlen tömegsírokban nyugszanak.

A megemlékezésen a hozzátartozók és rokonok mellett jelen volt még a VMSZ kúlai és verbászi szervezetének elnöke, Valkai Károly és Bógáncs-Andrijašević Lívia, a VMDK képviselője, Kovács László, a Zágrábban élő verbászi születésű Horváth László, Matuska Márton író, újságíró és Paróczi Mária, a helyi Szirmai Károly MME elnöke.

Az egybegyűltek gyertyagyújtással rótták le kegyeletüket és elhelyezték a kegyelet virágait.

 

Paraczky László