Hírek

Szenttamas.rs

 

Sok feladat vár még ránk

Ülésezett a VMSZ szenttamási szervezete

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel az elmúlt hónapokban ritkábban ülésezett a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezete. Ebben az időszakban a fontossabb dolgokat telefonos értekezleten intézték. Az idei első összejövetelt az elnökség február 4-én tartotta meg, a vezetőségi tagok tájékozódtak az őszi ülést követő eseményekről és aktivitásokról. Az ülésen 12 napirendi pont szerepelt, mindegyiket elfogadták. Az ülés részleteiről Brasnyó Nándort, a helyi szervezet elnökét kérdeztük. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban igen széles körű tevékenység folyt, a két és fél órás ülés keretében pedig minden olyan témát érintettek, amely közvetve vagy közvetlenül érinti a szenttamási magyar polgárokat.

− Az elmúlt hónapokban több új taggal bővült a helyi szervezet, külön öröm számunkra, hogy közöttük néhánynak magas iskolai végzettségük van. Kiemelhető, hogy a VMSZ helyi szervezetének szervezésében tavaly mintegy 200 újévi csomagot osztottunk szét az óvodásoknak és az alsós diákoknak, ebből 20 csomagot Nádalján, az ottani vegyes házasságban született gyermekeknek ajándékoztunk. Folytatódik a tájház renbdetétele, valamint folyamatban van a római katolikus temetőben lévő, a 44-45-ös ártatlan magyar áldozatok tömegsírjainál egy emlékmű állítása. A tervek szerint itt emlékparkot szeretnénk létrehozni, a már elfogadott döntés értelmében az emlékmű Szent Borbála-szobor lesz, és fehér márványból készül. Jelenleg a szükséges dokumentáció beszerzése és az ötlettervek kidolgozása folyik, reméljük, hogy a munkálatok november 2-áig befejeződnek. A múlt év végén úgy tűnt, hogy megszűnik az egyetlen magyar nyelvű községi tájékoztatási portál, a szenttamas.rs, de a párt helyi szervezetének közbenjárására ez nem történt meg, a honlap továbbra is látogatható, ugyanakkor a topolyai TSC Labdarúgó Akadémiával közösen folyamatban van egy műfüves fudballpálya kialakítása a Bácskai-Nagy-Csatorna partján, a kátyi városrészben – sorolta Brasnyó Nándor. Odafigyelünk továbbá a részarányos foglalkoztatásra is, így újabb két felsőfokú iskolai végzettségű személy jutott munkához: az adóhivatal szenttamási fiókintézetében sok év után ismét van magyar adminisztratív dolgozó, az önkormányzatban pedig egy szerb–magyar fordító kapott munkát. − Decemberben teljesen kiégett és lakhatatlanná vált a Kisutcai család háza. A családapát és kiskorú gyermekeit sikerült ugyan ideiglenesen elhelyeznünk, de dolgozunk azon, hogy a család állandó lakhelyet kapjon. Meg kell említeni, hogy szeretnénk előrébb mozdítani a helyi magyar egyesületek és civil szervezetek közötti együttműködést.

A mai képviselő-testületi ülésen megválasztották az új nemzetek közötti községi viszonyügyi tanácsot, ahol az elnöki posztot is magyar személy tölti be – mondta végezetül a párt helyi szervezetének elnöke.

Forrás: Magyar Szó

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs