Hírek

Szenttamás.rs

 

Adventi naptárt készítettek a szenttamási hetedikesek

Kétnapos műhelymunkát követően a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola VII3. osztálya pénteken elkészítette a 24 karácsonyi meglepetést tartalmazó adventi naptárt, amelyből a diákok a legszebb téli ünnepig minden nap egyet kibontanak és felolvasnak.

− Irodalomórán karácsonyra hangolódó adventi naptárt készítettünk a hetedikesekkel, de az ötödik osztályos diákok is ebben a teremben rakták ki saját munkáikat. A naptárban ezúttal olyan irodalmi alkotások, mesék, versek, idézetek, bibliai és evangéliumi részletek találhatók, amelyek a karácsony témáját dolgozzák fel. A dátumnak megfelelően minden nap kinyitunk egy-egy borítékot, felolvassuk a benne található tartalmat, majd a tanulókra bízzuk, hogy ki mit tesz zsebre. Reménykedünk abban, hogy ezek az irodalmi alkotások az ünnepi időszakban bár egy picit jobbá, emberségesebbé faragják őket, és bennünket is, akik meghallgattuk – mondta Gluvákov Lenke, az iskola egyik magyartanára. Hozzátette, a közös műhelymunkáknak, ahol az ilyen és hasonló alkotások készülnek, egyrészt kapcsolatépítő, másrészt ajándékkészítő, azaz ebben az esetben irodalmi üzenettovábbító szerepe van.

Az adventi naptár használatának szokása egyébként egy német édesanyához kötődik, aki ennek segítségével igyekezett megkönnyíteni kisfia számára a karácsonyi várakozás időszakát. Egy kemény papírlapra huszonnégy darab kis édességet tűzött, és megengedte gyermekének, hogy december minden napján − egészen karácsonyig − minden este megegyen közülük egyet. Amikor a fiú felnőtt, az ötlet alapján sorozatgyártásba kezdett, és az 1900-as évek első felében olyan házikó alakú adventi naptárakat kezdett el készíteni, amelynek mind a 24 ablaka egy-egy meglepetést rejtett.

 

P. L.