Hírek

Szenttamás.rs

 

Fogadták az elsősöket Szenttamáson (is)

151 elsős kisdiákot fogadtak pénteken a község iskoláiban

 

Szenttamás község négy általános iskolájában az elsősök ünnepélyes fogadását pénteken, augusztus 31-én tartották. Az első ünnepség a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában volt, ahol 535 diák számára szólal meg szeptember 3-án az iskolacsengő. A tavalyihoz viszonyítva az idén valamelyest csökkent az iskolába indulók száma, így egy magyar nyelvű osztály indul 21 kisdiákkal, valamint két szerb nyelvű osztály 36 diákkal. A kicsiket és a jelenlévőket először Munjin Szokola Erika igazgatónő köszöntötte, aki többek között kiemelte, az iskola felkészülten várja az új tanév kezdetét. Őt követően Radivoj Paroški polgármester üdvözölte az elsősöket, és elmondta, a szenttamási önkormányzat már évek óta biztosítja minden elsős számára az iskolába való induláshoz az alapfelszerelést tartalmazó csomagot. Főleg füzeteket, írószerszámokat, radírt, tolltartót, rajzblokkot kapnak, ami az induláshoz elég. A község első embere minden kisdiáknak sikeres tanulást, jó eredményeket kívánt.

A Magyar Nemzeti Tanács az idei évben is beiskolázási csomagot adományoz minden magyar tannyelven tanuló első osztályba induló kisdiák számára. A csomagokat a tanács képviselője, Kecskés Endre adta át, aki többek között kiemelte: ‒ A Magyar Nemzeti Tanács az idén is Magyaroszág kormánya és a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából beiskolázási tanszercsomagokat tud ajándékozni a magyarul tanuló, illetve a magyar osztályokba iratkozó gyerekek számára. Nagy öröm számomra, hogy itt is, Szenttamáson 21 kisdiákot tudok köszönteni, és véleményem szerint ez a létszám az évek során majd bővülni fog Szenttamás tekintetében is, hogy jövőre még több csomagot tudjunk kiosztani a gyerekek számára.

Kecskés Endre hangsúlyozta, a tanszercsomaggal – amellett, hogy könnyíteni szeretnék a gyermekes családok helyzetét – a Magyar Nemzeti Tanács nyomatékosítani szeretné eltökéltségét, hogy minden Vajdaságban továbbtanuló magyar diákot segítsen beóvodázási, beiskolázási és iskolabusz-programjával, továbbá a későbbiekben középiskolai és felsőoktatási képzésében, ösztöndíjazásában, valamint kollégiumi elhelyezéssel és kollégiumi szakképzéssel.

Az iskola előcsarnokában megtartott alkalmi műsort követően a kicsik tanítójük vezetésével az tantermekbe vonultak, és először ültek be az iskolapadba. A 21 magyar ajkú kisdiákot négy éven át Ifjú Judit tanítónő vezeti. A 2018–2019. tanév kezdésének részleteiről Munjin Szokola Erika igazgatót kérdeztük, aki elmondta, a tanítás szeptember 3-án, hétfőn kezdődik: ‒ Június folyamán 40-42 szerb tanuló iratkozott be, mára 36-ra maradtunk, magyarul pedig 25-en jelentkeztek, de végül 21-en jelentek meg a mai napon az elsősök fogadásán. Az elsősök a másodikosokkal lesznek egy váltásban. Az első két hétben, tehát szeptember 15-ig délután fognak járni, a harmadik meg a negyedik pedig délelőtt, utána pedig megkapják a megfelelő órarendet. Iskolánkban az idén összesen 27 tagozat indul, ebből 13 alsós és 14 felsős tagozat, 11 magyar osztály és 16 szerb, ami azt jelenti, hogy a negyedikben, a hetedikben és a nyolcadikban két magyar osztály, a többiben pedig egy magyar osztály indul. 530–535 tanulónk lesz az idén, ebből 210 a magyar ajkú gyerek.

Az előttünk álló tanévben a szenttamási Vuk Karadžić Általános Iskolában 50, a turiai Petar Drapšin iskolában 17, a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča Általános Iskolában pedig 27 elsős tanul majd.

Paraczky László