Hírek

Szenttamas.rs

 

Játékosan tanultak

Érdekes és vidám tanulás folyt a szenttamási iskolában

A szenttamási Arany János Magyar Művelődési Egyesület a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában Tanuljunk játszva mesélve és táncolva elnevezéssel több hétvégén át zajló eseménysorozatot – játékos időtöltést szervez a gyerekek, fiatalok és minden érdeklődő számára. Az eseménysorozat fő célja a közösség összekovácsolódása és az identitásmegőrzés mellett az egykori novemberi és decemberi magyar népi hagyományok megismerése, ahol az előadás- és foglalkozásvezetők a programokban való aktív részvételre buzdítanak mindenkit. A játékos és tartalmas foglalkozások mellett tanulásra is lehetőség nyílik.

Az rendezvénysorozat november 17-én indult, a szervezők olyan felsősökre számítottak, akik akik kedvelik az irodalmat, a közösségi- és drámajátékot, a szereplést.

Drobnyik Aranka, az iskola magyartanára elmondta, az első foglalkozáson a felsős diákok vettek részt és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában került rá sor.

− Az volt a célunk, hogy a tananyaghoz, az irodalomhoz, a történelemhez kapcsolódóan egy szórakoztató tevékenységet folytassunk, hogy a gyerekek játékosan, élvezettel megismerjék e tudományoknak egy-egy részletét. Szeretnénk, ha felszabadultan viselkednének az ilyen szituációkban, tehát tudjanak szabadon játszani, színészkedni és az adott szituációhoz alkalmazkodni. Lehetőség adódik arra is, mivel több tagozat elvegyülten vesz részt a foglalkozáson, hogy felszabadultan ismerkedjenek azok is, akik kicsit zárkózottabb személyiségek, mindenki megtalálhatja társát a csoportjátékokban, a játék összekovácsol - magyarázta Drobnyik Aranka.

A játékos délután második részét Bakos Donatella, a SZTE Gyógypedagógiai Karának hallgatója vezette:

− Az én gondolkozásom az egyetem alatt átváltott a játékos tanulásra, mert látom azt, hogy a gyerekek jobban megfogják a tananyagot. Meghallgatják, megtanulják, és amikor játékosan van előadva, bele tudják élni magukat az adott a helyzetbe. Tulajdonképpen a célom is ez volt, és jól sikerült, mert észre sem vették, hogy a játék menete alatt tanulják meg az adott dolgokat. Érdekes volt látni, hogy pl. Arany János életrajzát is úgy adták át egymásnak, hogy közben nem vették észre, hogy információkat tároltak, s ez tulajdonképpen az egésznek a lényege. Ezen kívül a beszéd- és a mozgásfejlesztés, vagy pl. a türelem hogy kivárják egymást, nagyon fontos, hogy ezek is sikerüljenek. Nagyon sok dolog fejlődött még a játékok során, amit majd szeretnénk a gyerekekkel tudatosítani, mármint hogy mennyit tud fejlődni egy gyerek egy játék során.

A projektum ugyanott a jövő héten folytatódik.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs