Hírek

Szenttamas.rs

 

Sakkoztak a diákok

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában február 7-én került megrendezésre az iskolai sakkverseny. A helyszínen megtudtuk, ez volt a sorrendben harmadik verseny, ugyanis az elmúlt héten a Vuk Karadžić, valamint a nádaljai Žarko Zrenjanin-Uča iskolában már versenyeztek az I – VIII. osztályos diákok, a jövő kedden pedig a turiai Petar Drapšin iskolában sakkoznak azok, akik kedvelik ezt az elme sportot.

Kovács Blanka tornatanárnő, a szenttamási iskolaverseny egyik szervezője elmondta, az ősszel megrendezett Gyermekolimpián először történt meg, hogy a diákok sakkban is versenyezhettek, és nagy volt az érdeklődés:

− Úgy érzem, hogy ez a mozgalom újjáéledt a szenttamási gyerekek körében, hiszen a sakk nálunk ezidáig nem volt túl népszerű. Elsőtől nyolcadikig bárki jelentkezhetett, és igazán meglepődtünk, amikor 30-an összejöttek. Nagy segítségünkre van a szenttamási sakk klub, ők biztosították az összes sakktáblát, a versenyt pedig az oktatási minisztérium írta ki. Először az iskolákban korosztályonként versenyeznek a diákok, így az első és második, a harmadik és a negyedik az ötödik és a hatodik, valamint a hetedik és a nyolcadik osztály képez egy-egy korcsoportot. Minden csoportból az első két legjobb jut a községi döntőbe, ahonnan később a tartományi és az országos versenyre is eljuthatnak a fiatal sakkozók – magyarázta Kovács Blanka.

Tegyük hozzá, a versenyzőket néhány szülő is elkísérte, akik csöndben figyelhették a játékot. A verseny ideje alatt tilos volt beszélgetni, lépéseket kommentálni, tilos volt a mobiltelefon használata, a bírák pedig minden sakkra vonatkozó versenyszabályt szigorúan ellenőriztek.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs